Mroczkowate

Mroczkowate (Vespertilionidae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 465 gatunków . W Polsce można spotkać 23 gatunki z tej rodziny ssaków.

Wygląd

U mroczkowatych nie występują narośla na nosie. Widoczny ogon objęty jest błoną lotną. Uszy są zwykle dość duże, o różnych kształtach, opatrzone koziołkiem. Ubarwienie brązowe, szare lub czarne. Jeden gatunek ma biało-czarne ubarwienie.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Borowiec leśnyBorowiec leśny PL

Nyctalus leisleri

Borowiaczek (Nyctalus leisleri) to gatunek rzadki nietoperza z rodziny mroczkowatych, podobny do borowca wielkiego, choć jest od niego dwa razy mniejszy. Koziołek w kształcie grzybka.


Borowiec wielkiBorowiec wielki PL

Nyctalus noctula

Borowiec wielki to gatunek nietoperza z rodziny mroczkowatych, którego można spotkać także w naszym kraju. Jest to jeden z największych polskich nietoperzy.


Gacek brunatnyGacek brunatny PL

Plecotus auritus

Gacek wielkouch to gatunek nietoperza z rodziny mroczkowatych, występujący w Polsce. Ma bardzo duże uszy.


Gacek szaryGacek szary PL

Plecotus austriacus

Gacek szary to gatunek nietoperza z rodziny mroczkowatych, występujący w Polsce. Cechą charakterystyczną są wielkie uszy.


Karlik drobnyKarlik drobny PL

Pipistrellus pygmaeus

Karlik drobny (Pipistrellus pygmaeus) to mający status gatunku dopiero od 2000 roku ssak z rodziny mroczkowatych. Jest to najmniejszy nietoperz Europy i jednocześnie Polski. Jest bardzo podobny do karlika malutkiego.


Karlik malutkiKarlik malutki PL

Pipistrellus pipistrellus

Karlik malutki (Pipistrellus pipistrellus) to najmniejszy europejski nietoperz.


Karlik większyKarlik większy PL

Pipistrellus nathusii

Karlik większy (Pipistrellus nathusii) to nasz największy karlik. Ubarwienie z wierzchu brązowe z czerwonawym odcieniem w lecie, spód jaśniejszy. Uszy, błony lotne oraz pysk są ciemnobrunatne.


Mopek zachodniMopek zachodni PL

Barbastella barbastellus

Mopek to rodzimy nietoperz. Ma duże uszy z wycięciami, jest pokryty czarnym futerkiem, włosy na końcach białe. Ma bardzo mały pyszczek.


Mroczak posrebrzanyMroczak posrebrzany PL

Vespertilio murinus

Mroczek posrebrzany (Vespertilio murinus) to nietoperz z rodziny mroczkowatych, z charakterystycznymi, srebrzystymi końcówkami włosów na grzbietowej stronie ciała. Strona brzuszna jest jasna.


Mroczek pozłocistyMroczek pozłocisty PL

Eptesicus nilssonii

Mroczek pozłocisty (Eptesicus nilssonii) to nietoperz z rodziny mroczkowatych. Najbardziej charakterystyczne są złotawe zakończenia włosów na grzbiecie. Futro jest ciemnobrązowe. Skóra ciemna.


Mroczek późnyMroczek późny PL

Eptesicus serotinus

Mroczek późny (Eptesicus serotinus) to dość duży nietoperz z rodziny mroczkowatych. To nasz jeden z najbardziej pospolitych nietoperzy. Grzbiet jest brązowy, spód jaśniejszy.


Nocek AlkatoeNocek Alkatoe PL

Myotis alcathoe

Nocek Alkatoe (Myotis alcathoe) to nietoperz z rodziny mroczkowatych. Jest podobny do nocka wąsatka. Alkatoe ma jaśniejsze futerko, szczególnie z wierzchniej strony, jest mniejszy.


Nocek dużyNocek duży PL

Myotis myotis

Nocek duży to największy z naszych polskich nietoperzy.


Nocek NattereraNocek Natterera PL

Myotis nattereri

Nocek Natterera (Myotis nattereri) to gatunek nietoperza z rodziny mroczkowatych. Uszy dość duże, pysk wąski. Błona ogonowa jest zgrubiała i owłosiona na brzegach.


Nocek orzęsionyNocek orzęsiony PL

Myotis emarginatus

Nocek orzęsiony (Myotis emarginatus) to gatunek nietoperza z rodziny mroczkowatych. Na grzbiecie futerko jest gęste, często zmierzwione, szarorude. Na zewnętrznej krawędzi ucha znajduje się wycięcie.


Nocek rudyNocek rudy PL

Myotis daubentonii

Nocek rudy, nocek nadwodny, nocek Daubentona (Myotis daubentonii) to gatunek nietoperza z rodziny mroczkowatych. Uszy krótkie. Błona lotna kończy się w połowie długości dość dużej stopy.


Nocek wąsatekNocek wąsatek PL

Myotis mystacinus

Nocek wąsatek (Myotis mystacinus) to nietoperz z rodziny mroczkowatych. Różnorodność umaszczenia i wielkości sprawia trudności w oznaczaniu gatunku. Nietoperz ten szczególnie jest podobny do nocka stepowego.





Inne gatunki

  • jasnotek amerykański (Antrozous pallidus)
  • arielek złotoszyi (Arielulus aureocollaris)
  • arielek pozłacany (Arielulus circumdatus)
  • arielek miedziany (Arielulus cuprosus)
  • arielek towarzyski (Arielulus societatis)
  • arielek obrożny (Arielulus torquatus)
  • mopek pekiński (Barbastella beijingensis)
  • mopek orientalny (Barbastella darjelingensis)
  • mopek azjatycki (Barbastella leucomelas)
  • jasnoteczek aztecki (Bauerus dubiaquercus)
  • mrocznik wielkouchy (Chalinolobus dwyeri)
  • mrocznik duży (Chalinolobus gouldii)
  • mrocznik czekoladowy (Chalinolobus morio)
  • mrocznik nowokaledoński (Chalinolobus neocaledonicus)
  • mrocznik siwy (Chalinolobus nigrogriseus)
  • mrocznik łaciaty (Chalinolobus picatus)
  • mrocznik nowozelandzki (Chalinolobus tuberculatus)
  • bryłonosek meksykański (Corynorhinus mexicanus)
  • bryłonosek wielkouchy (Corynorhinus rafinesquii)
  • mopek północnoamerykański (Corynorhinus townsendii)
  • mroczek anatolijski (Eptesicus anatolicus)
  • mroczek andyjski (Eptesicus andinus)
  • mroczek aralski (Eptesicus bobrinskoi)
  • mroczek szczelinowy (Eptesicus bottae)
  • mroczek brazylijski (Eptesicus brasiliensis)
  • mroczek inkaski (Eptesicus chiriquinus)
  • mroczek drobny (Eptesicus diminutus)
  • mroczek zesłany (Eptesicus dimissus)
  • mroczek rogoskóry (Eptesicus floweri)
  • mroczek argentyński (Eptesicus furinalis)
  • mroczek brunatny (Eptesicus fuscus)
  • mroczek gobijski (Eptesicus gobiensis)
  • mroczek antylski (Eptesicus guadeloupensis)
  • mroczek długoogonowy (Eptesicus hottentotus)
  • mroczek łagodny (Eptesicus innoxius)
  • mroczek pustynny (Eptesicus isabellinus)
  • mroczek japoński (Eptesicus japonensis)
  • mroczek koreański (Eptesicus kobayashii)
  • mroczek kaspijski (Eptesicus ognevi)
  • mroczek pakistański (Eptesicus pachyomus)
  • mroczek grubouchy (Eptesicus pachyotis)
  • mroczek skryty (Eptesicus platyops)
  • mroczek rudawy (Eptesicus taddeii)
  • mroczek ponury (Eptesicus tatei)
  • plamek uszaty (Euderma maculatum)
  • dyskonóg skryty (Eudiscopus denticulus)
  • nibykarlik czekoladowy (Falsistrellus affinis)
  • nibykarlik leśny (Falsistrellus mackenziei)
  • nibykarlik samotny (Falsistrellus mordax)
  • nibykarlik skryty (Falsistrellus petersi)
  • nibykarlik tasmański (Falsistrellus tasmaniensis)
  • łatnik białopręgi (Glauconycteris alboguttata)
  • łatnik srebrzysty (Glauconycteris argentata)
  • łatnik dżunglowy (Glauconycteris beatrix)
  • łatnik skryty (Glauconycteris curryae)
  • łatnik samotny (Glauconycteris egeria)
  • łatnik naroślowy (Glauconycteris gleni)
  • łatnik kropkowany (Glauconycteris humeralis)
  • łatnik kenijski (Glauconycteris kenyacola)
  • łatnik tajemniczy (Glauconycteris machadoi)
  • łatnik równikowy (Glauconycteris poensis)
  • łatnik pstry (Glauconycteris variegata)
  • grubopalczyk indochiński (Glischropus bucephalus)
  • grubopalczyk jawajski (Glischropus javanus)
  • grubopalczyk orientalny (Glischropus tylopus)
  • harpiogłów mniejszy (Harpiocephalus harpia)
  • harpiogłów większy (Harpiocephalus mordax)
  • trąbkonos szary (Harpiola grisea)
  • trąbkonos formozański (Harpiola isodon)
  • zmroczek rudawy (Hesperoptenus blanfordi)
  • zmroczek malajski (Hesperoptenus doriae)
  • zmroczek samotny (Hesperoptenus gaskelli)
  • zmroczek żółtawy (Hesperoptenus tickelli)
  • zmroczek duży (Hesperoptenus tomesi)
  • żaglouch wielkoskrzydły (Histiotus alienus)
  • żaglouch mgłowy (Histiotus humboldti)
  • żaglouch boliwijski (Histiotus laephotis)
  • żaglouch wielkouchy (Histiotus macrotus)
  • żaglouch magellański (Histiotus magellanicus)
  • żaglouch górski (Histiotus montanus)
  • żaglouch tropikalny (Histiotus velatus)
  • przymroczek mongolski (Hypsugo alaskchanicus)
  • przymroczek sawannowy (Hypsugo anchietai)
  • przymroczek samotny (Hypsugo anthonyi)
  • przymroczek omański (Hypsugo arabicus)
  • przymroczek pustynny (Hypsugo ariel)
  • przymroczek arabski (Hypsugo bodenheimeri)
  • przymroczek bambusowy (Hypsugo cadornae)
  • przymroczek szerokogłowy (Hypsugo crassulus)
  • przymroczek dżunglowy (Hypsugo eisentrauti)
  • przymroczek brązowy (Hypsugo imbricatus)
  • przymroczek birmański (Hypsugo joffrei)
  • przymroczek kalimantański (Hypsugo kitcheneri)
  • przymroczek jemeński (Hypsugo lanzai)
  • przymroczek skryty (Hypsugo lophurus)
  • przymroczek wielkouchy (Hypsugo macrotis)
  • przymroczek mysi (Hypsugo musciculus)
  • przymroczek chiński (Hypsugo pulveratus)
  • przymroczek Saviego (Hypsugo savii)
  • wieczornik olbrzymi (Ia io)
  • osobliwiec leśny (Idionycteris phyllotis)
  • wełniaczek tanzański (Kerivoula africana)
  • wełniaczek trąbkouchy (Kerivoula agnella)
  • wełniaczek sawannowy (Kerivoula argentata)
  • wełniaczek miedziany (Kerivoula cuprosa)
  • wełniaczek samotny (Kerivoula eriophora)
  • wełniaczek floreski (Kerivoula flora)
  • wełniaczek orientalny (Kerivoula hardwickii)
  • wełniaczek mały (Kerivoula intermedia)
  • wełniaczek birmański (Kerivoula kachinensis)
  • wełniaczek malajski (Kerivoula krauensis)
  • wełniaczek mniejszy (Kerivoula lanosa)
  • wełniaczek hinduski (Kerivoula lenis)
  • wełniaczek najmniejszy (Kerivoula minuta)
  • wełniaczek papusaski (Kerivoula muscina)
  • wełniaczek melanezyjski (Kerivoula myrella)
  • wełniaczek brodawkowaty (Kerivoula papillosa)
  • wełniaczek przezroczysty (Kerivoula pellucida)
  • wełniaczek dżunglowy (Kerivoula phalaena)
  • wełniaczek malowany (Kerivoula picta)
  • wełniaczek równikowy (Kerivoula smithii)
  • wełniaczek nimfowy (Kerivoula titania)
  • wełniaczek filipiński (Kerivoula whiteheadi)
  • żaglouszek angolski (Laephotis angolensis)
  • żaglouszek botswański (Laephotis botswanae)
  • żaglouszek namibijski (Laephotis namibensis)
  • żaglouszek sawannowy (Laephotis wintoni)
  • srebrnonocek kosmaty (Lasionycteris noctivagans)
  • kosmatnik czarnawy (Lasiurus atratus)
  • kosmatnik samotny (Lasiurus blossevillii)
  • kosmatnik rdzawy (Lasiurus borealis)
  • kosmatnik galapagoski (Lasiurus brachyotis)
  • kosmatnik kasztanowy (Lasiurus castaneus)
  • kosmatnik srebrzysty (Lasiurus cinereus)
  • kosmatnik jamajski (Lasiurus degelidus)
  • kosmatnik hebanowy (Lasiurus ebenus)
  • kosmatnik palmowy (Lasiurus ega)
  • kosmatnik duży (Lasiurus egregius)
  • kosmatnik wyspowy (Lasiurus insularis)
  • kosmatnik pośredni (Lasiurus intermedius)
  • kosmatnik antylski (Lasiurus minor)
  • kosmatnik kubański (Lasiurus pfeifferi)
  • kosmatnik solniskowy (Lasiurus salinae)
  • kosmatnik seminolski (Lasiurus seminolus)
  • kosmatnik cynamonowy (Lasiurus varius)
  • kosmatnik żółty (Lasiurus xanthinus)
  • skąposkrzydlik afrykański (Mimetillus moloneyi)
  • tubonos mosiężny (Murina aenea)
  • tubonos annamski (Murina annamitica)
  • tubonos pozłacany (Murina aurata)
  • tubonos tailandzki (Murina balaensis)
  • tubonos czarci (Murina belzebub)
  • tubonos dwubarwny (Murina bicolor)
  • tubonos powabny (Murina chrysochaetes)
  • tubonos szary (Murina cineracea)
  • tubonos krągłouchy (Murina cyclotis)
  • tubonos kudłaty (Murina eleryi)
  • tubonos srebrzysty (Murina feae)
  • tubonos laotański (Murina fionae)
  • tubonos floreski (Murina florium)
  • tubonos ciemny (Murina fusca)
  • tubonos szczupły (Murina gracilis)
  • tubonos harpiowaty (Murina harpioloides)
  • tubonos khmerski (Murina harrisoni)
  • tubonos dalekowschodni (Murina hilgendorfi)
  • tubonos białobrzuchy (Murina huttoni)
  • tubonos birmański (Murina jaintiana)
  • tubonos rudy (Murina leucogaster)
  • tubonos podobny (Murina loreliae)
  • tubonos malajski (Murina peninsularis)
  • tubonos deszczowy (Murina pluvialis)
  • tubonos tajwański (Murina puta)
  • tubonos sekretny (Murina recondita)
  • tubonos zdobny (Murina rozendaali)
  • tubonos riukiuski (Murina ryukyuana)
  • tubonos chiński (Murina shuipuensis)
  • tubonos leśny (Murina silvatica)
  • tubonos brunatny (Murina suilla)
  • tubonos mroczny (Murina tenebrosa)
  • tubonos tajemniczy (Murina tiensa)
  • tubonos stokowy (Murina tubinaris)
  • tubonos ussuryjski (Murina ussuriensis)
  • tubonos kambodżański (Murina walstoni)
  • nocek silnostopy (Myotis adversus)
  • nocek południowy (Myotis aelleni)
  • nocek posrebrzany (Myotis albescens)
  • nocek syczuański (Myotis altarium)
  • nocek komorski (Myotis anjouanensis)
  • nocek annamski (Myotis annamiticus)
  • nocek drobny (Myotis annatessae)
  • nocek włosolicy (Myotis annectans)
  • nocek atakamski (Myotis atacamensis)
  • nocek czarny (Myotis ater)
  • nocek stepowy (Myotis aurascens)
  • nocek uszaty (Myotis auriculus)
  • nocek australijski (Myotis australis)
  • nocek nadwodny (Myotis austroriparius)
  • nocek kasztanowaty (Myotis badius)
  • nocek Bechsteina (Myotis bechsteinii)
  • nocek wschodni (Myotis blythii)
  • nocek ryży (Myotis bocagii)
  • nocek amurski (Myotis bombinus)
  • nocek Brandta (Myotis brandtii)
  • nocek bycharski (Myotis bucharensis)
  • nocek kalifornijski (Myotis californicus)
  • nocek długopalcy (Myotis capaccinii)
  • nocek chilijski (Myotis chiloensis)
  • nocek większy (Myotis chinensis)
  • nocek rzęsowargi (Myotis ciliolabrum)
  • nocek katedralny (Myotis cobanensis)
  • nocek skryty (Myotis csorbai)
  • nocek łydkowłosy (Myotis dasycneme)
  • nocek cesarski (Myotis davidii)
  • nocek samotny (Myotis dieteri)
  • nocek malutki (Myotis diminutus)
  • nocek argentyński (Myotis dinellii)
  • nocek antylski (Myotis dominicensis)
  • nocek strojny (Myotis elegans)
  • nocek iberyjski (Myotis escalerai)
  • nocek długouchy (Myotis evotis)
  • nocek chiński (Myotis fimbriatus)
  • nocek wyspowy (Myotis findleyi)
  • nocek południowochiński (Myotis flavus)
  • nocek górski (Myotis formosus)
  • nocek cynamonowy (Myotis fortidens)
  • nocek bliźniaczy (Myotis frater)
  • nocek borneański (Myotis gomantongensis)
  • nocek malgaski (Myotis goudoti)
  • nocek tajgowy (Myotis gracilis)
  • nocek szary (Myotis grisescens)
  • nocek armeński (Myotis hajastanicus)
  • nocek wenezuelski (Myotis handleyi)
  • nocek wielkozębny (Myotis hasseltii)
  • nocek strumieniowy (Myotis hermani)
  • nocek orientalny (Myotis horsfieldii)
  • nocek japoński (Myotis hosonoi)
  • nocek ussuryjski (Myotis ikonnikovi)
  • nocek indochiński (Myotis indochinensis)
  • nocek samoański (Myotis insularum)
  • nocek brazylijski (Myotis izecksohni)
  • nocek włosonogi (Myotis keaysi)
  • nocek brzegowy (Myotis keenii)
  • nocek nadbrzeżny (Myotis laniger)
  • nocek odmienny (Myotis latirostris)
  • nocek zagrożony (Myotis lavali)
  • nocek małostopy (Myotis leibii)
  • nocek żółtawy (Myotis levis)
  • nocek kaszmirski (Myotis longipes)
  • nocek amerykański (Myotis lucifugus)
  • nocek wielkostopy (Myotis macrodactylus)
  • nocek wielkonogi (Myotis macropus)
  • nocek blady (Myotis macrotarsus)
  • nocek martynikański (Myotis martiniquensis)
  • nocek ciemnonosy (Myotis melanorhinus)
  • nocek złoty (Myotis midastactus)
  • nocek molucki (Myotis moluccarum)
  • nocek birmański (Myotis montivagus)
  • nocek sawannowy (Myotis morrisi)
  • nocek szerokonosy (Myotis muricola)
  • nocek muchołowny (Myotis nesopolus)
  • nocek ciemny (Myotis nigricans)
  • nocek nepalski (Myotis nipalensis)
  • nocek arizoński (Myotis occultus)
  • nocek singapurski (Myotis oreias)
  • nocek ostrouszny (Myotis oxygnathus)
  • nocek andyjski (Myotis oxyotus)
  • nocek honsiuański (Myotis ozensis)
  • nocek półwyspowy (Myotis peninsularis)
  • nocek pekiński (Myotis pequinius)
  • nocek syberyjski (Myotis petax)
  • nocek wietnamski (Myotis phanluongi)
  • nocek owłosiony (Myotis pilosus)
  • nocek płaskogłowy (Myotis planiceps)
  • nocek oszroniony (Myotis pruinosus)
  • nocek punicji (Myotis punicus)
  • nocek sundajski (Myotis ridleyi)
  • nocek kolonijny (Myotis riparius)
  • nocek grubopalcy (Myotis rosseti)
  • nocek czerwony (Myotis ruber)
  • nocek ognistopalcy (Myotis rufopictus)
  • nocek kaukaski (Myotis schaubi)
  • nocek wyżynny (Myotis scotti)
  • nocek północny (Myotis septentrionalis)
  • nocek myszouchy (Myotis sicarius)
  • nocek himalajski (Myotis siligorensis)
  • nocek aksamitny (Myotis simus)
  • nocek towarzyski (Myotis sodalis)
  • nocek rafowy (Myotis stalkeri)
  • nocek tajwański (Myotis taiwanensis)
  • nocek frędzlowaty (Myotis thysanodes)
  • nocek trójbarwny (Myotis tricolor)
  • nocek jaskiniowy (Myotis velifer)
  • nocek rybożerny (Myotis vivesi)
  • nocek długonogi (Myotis volans)
  • nocek rodezujski (Myotis welwitschii)
  • nocek okinawski (Myotis yanbarensis)
  • nocek stokowy (Myotis yesoensis)
  • nocek wodny (Myotis yumanensis)
  • afrokarlik brunatny (Neoromicia brunnea)
  • afrokarlik przylądkowy (Neoromicia capensis)
  • afrokarlik żółty (Neoromicia flavescens)
  • afrokarlik gwinejski (Neoromicia guineensis)
  • afrokarlik słoneczny (Neoromicia helios)
  • afrokarlik drobny (Neoromicia malagasyensis)
  • afrokarlik malgaski (Neoromicia matroka)
  • afrokarlik sawannowy (Neoromicia melckorum)
  • afrokarlik bananowy (Neoromicia nana)
  • afrokarlik tropikalny (Neoromicia rendalli)
  • afrokarlik madagaskarski (Neoromicia robertsi)
  • afrokarlik górski (Neoromicia roseveari)
  • afrokarlik somalijski (Neoromicia somalica)
  • afrokarlik białoskrzydły (Neoromicia tenuipinnis)
  • afrokarlik zuluski (Neoromicia zuluensis)
  • łaciatek wspaniały (Niumbaha superba)
  • borowiec ptasi (Nyctalus aviator)
  • borowiec azorski (Nyctalus azoreum)
  • borowiec japoński (Nyctalus furvus)
  • borowiec olbrzymi (Nyctalus lasiopterus)
  • borowiec górski (Nyctalus montanus)
  • borowiec chiński (Nyctalus plancyi)
  • półmroczek afrykański (Nycticeinops schlieffeni)
  • wieczorek mityczny (Nycticeius aenobarbus)
  • wieczorek kubański (Nycticeius cubanus)
  • wieczorek leśny (Nycticeius humeralis)
  • nocolubek długouchy (Nyctophilus arnhemensis)
  • nocolubek brzegowy (Nyctophilus bifax)
  • nocolubek wschodnioaustralijski (Nyctophilus corbeni)
  • nocolubek mniejszy (Nyctophilus geoffroyi)
  • nocolubek leśny (Nyctophilus gouldi)
  • nocolubek sundajski (Nyctophilus heran)
  • nocolubek tajemniczy (Nyctophilus howensis)
  • nocolubek zachodnioaustralijski (Nyctophilus major)
  • nocolubek drobnozębny (Nyctophilus microdon)
  • nocolubek papuaski (Nyctophilus microtis)
  • nocolubek nowokaledoński (Nyctophilus nebulosus)
  • nocolubek tasmański (Nyctophilus sherrini)
  • nocolubek nowogwinejski (Nyctophilus shirleyae)
  • nocolubek duży (Nyctophilus timoriensis )
  • nocolubek karłowaty (Nyctophilus walkeri)
  • długouch pustynny (Otonycteris hemprichi)
  • karlikowiec kalifornijski (Parastrellus hesperus)
  • karlicznik florydzki (Perimyotis subflavus)
  • kapturouszek papuaski (Pharotis imogene)
  • karłowatek krótkoskrzydły (Philetor brachypterus)
  • trąbkouch wątpliwy (Phoniscus aerosa)
  • trąbkouch bruzdozębny (Phoniscus atrox)
  • trąbkouch zwyczajny (Phoniscus jagorii)
  • trąbkouch złotawy (Phoniscus papuensis)
  • karlik japoński (Pipistrellus abramus)
  • karlik leśny (Pipistrellus adamsi)
  • karlik stokowy (Pipistrellus aero)
  • karlik nowogwinejski (Pipistrellus angulatus)
  • karlik przylądkowy (Pipistrellus capensis)
  • karlik cejloński (Pipistrellus ceylonicus)
  • karlik górski (Pipistrellus collinus)
  • karlik koromandelski (Pipistrellus coromandra)
  • karlik pustynny (Pipistrellus deserti)
  • karlik dziuplowy (Pipistrellus endoi)
  • karlik libijski (Pipistrellus hanaki)
  • karlik ciemny (Pipistrellus hesperidus)
  • karlik nieoczekiwany (Pipistrellus inexspectatus)
  • karlik jawajski (Pipistrellus javanicus)
  • karlik średni (Pipistrellus kuhlii)
  • karlik płowy (Pipistrellus lepidus)
  • karlik maderski (Pipistrellus maderensis)
  • karlik skryty (Pipistrellus minahassae)
  • karlik bożonarodzeniowy (Pipistrellus murrayi)
  • karlik malusieńki (Pipistrellus nanulus)
  • karlik papuaski (Pipistrellus papuanus)
  • karlik ojcowski (Pipistrellus paterculus)
  • karlik samotny (Pipistrellus permixtus)
  • karlik malgaski (Pipistrellus raceyi)
  • karlik sucholubny (Pipistrellus rueppellii)
  • karlik rdzawy (Pipistrellus rusticus)
  • karlik wąskoskrzydły (Pipistrellus stenopterus)
  • karlik tajemniczy (Pipistrellus sturdeei)
  • karlik delikatny (Pipistrellus tenuis)
  • karlik brzegowy (Pipistrellus wattsi)
  • karlik nadbrzeżny (Pipistrellus westralis)
  • gacek syczuański (Plecotus ariel)
  • gacek etiopski (Plecotus balensis)
  • gacek numbijski (Plecotus christii)
  • gacek afrykański (Plecotus gaisleri)
  • gacek pendżabski (Plecotus homochrous)
  • gacek bałkański (Plecotus kolombatovici)
  • gacek duży (Plecotus kozlovi)
  • gacek alpejski (Plecotus macrobullaris)
  • gacek amurski (Plecotus ognevi)
  • gacek japoński (Plecotus sacrimontis)
  • gacek sardyński (Plecotus sardus)
  • gacek tienszański (Plecotus strelkovi)
  • gacek tajwański (Plecotus taivanus)
  • gacek kanaryjski (Plecotus teneriffae)
  • gacek turkmeński (Plecotus turkmenicus)
  • gacek himalajski (Plecotus wardi)
  • żółcinek jukatański (Rhogeessa aeneus)
  • żółcinek aztecki (Rhogeessa alleni)
  • żółcinek centralny (Rhogeessa bickhami)
  • żółcinek skryty (Rhogeessa genowaysi)
  • żółcinek smukły (Rhogeessa gracilis)
  • żółcinek surinamski (Rhogeessa hussoni)
  • żółcinek leśny (Rhogeessa io)
  • żółcinek honduraski (Rhogeessa menchuae)
  • żółcinek drobny (Rhogeessa minutilla)
  • żółcinek malutki (Rhogeessa mira)
  • żółcinek mały (Rhogeessa parvula)
  • żółcinek czarnoskrzydły (Rhogeessa tumida)
  • żółcinek ekwadorski (Rhogeessa velilla)
  • pomroczek nosaty (Rhyneptesicus nasutus)
  • szerokopyszczek nadbrzeżny (Scoteanax rueppellii)
  • maurek białoszyi (Scotoecus albigula)
  • maurek jasnoskrzydły (Scotoecus albofuscus)
  • maurek sawannowy (Scotoecus hindei)
  • żółcinek ciemnoskrzydły (Scotoecus hirundo)
  • żółcinek pustynny (Scotoecus pallidus)
  • arlekinek ozdobny (Scotomanes ornatus)
  • ciemnolubek mniejszy (Scotophilus borbonicus)
  • ciemnolubek sulaweski (Scotophilus celebensis)
  • ciemnolubek sundajski (Scotophilus collinus)
  • ciemnolubek afrykański (Scotophilus dinganii)
  • ciemnolubek większy (Scotophilus heathii)
  • ciemnolubek orientalny (Scotophilus kuhlii)
  • ciemnolubek białobrzuchy (Scotophilus leucogaster)
  • ciemnolubek palmowy (Scotophilus marovaza)
  • ciemnolubek czarnawy (Scotophilus nigrita)
  • ciemnolubek skryty (Scotophilus nucella)
  • ciemnolubek orzechowy (Scotophilus nux)
  • ciemnolubek krzepki (Scotophilus robustus)
  • ciemnolubek samotny (Scotophilus tandrefana)
  • ciemnolubek zielonkawy (Scotophilus viridis)
  • szerokonosek australijski (Scotorepens balstoni)
  • szerokonosek mały (Scotorepens greyii)
  • szerokonosek wschodni (Scotorepens orion)
  • szerokonosek północny (Scotorepens sanborni)
  • nocodekanik hinduski (Scotozous dormeri)
  • bambusik mniejszy (Tylonycteris pachypus)
  • bambusik karłowaty (Tylonycteris pygmaeus)
  • bambusik większy (Tylonycteris robustula)
  • lasomroczek australijski (Vespadelus baverstocki)
  • lasomroczek jaskiniowy (Vespadelus caurinus)
  • lasomroczek duży (Vespadelus darlingtoni)
  • lasomroczek żółtowargi (Vespadelus douglasorum)
  • lasomroczek skalisty (Vespadelus finlaysoni)
  • lasomroczek dziuplowy (Vespadelus pumilus)
  • lasomroczek królewski (Vespadelus regulus)
  • lasomroczek leśny (Vespadelus troughtoni)
  • lasomroczek mały (Vespadelus vulturnus)
  • mroczak orientalny (Vespertilio sinensis)

Występowanie i środowisko

Nietoperze z rodziny mroczkowatych są obecne na wszystkich kontynentach świata za wyjątkiem Antarktydy. Mają zmienną temperaturę ciała. Dzięki temu mogą zasiedlać tereny wysunięte dalej na północ. Cztery gatunki przekraczają koło podbiegunowe. Przedstawiciele tej rodziny mają największy zasięg występowania ze wszystkich rodzin nietoperzy. Zajmują bardzo różne środowiska: od półpustyń do lasów tropikalnych.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzą nocny tryb życia. Często żyją w koloniach. Ultradźwięki wydają przez usta. Częstość drgań zmniejsza się o połowę pod koniec trwania dźwięku. Gatunki żyjące w strefie miarkowanej zapadają w sen zimowy lub migrują.

Morfologia i anatomia

Długość ciała waha się od 32 do 105 mm w zależności od gatunku, długość przedramienia: od 24 do 80 mm.

Rozmnażanie

Samice rodzą zwykle 1, czasem 2 młode. Zapłodnienie następuje najczęściej jesienią (u osobników zimujących), a sperma pozostaje w narządach rodnych aż do wiosny i dopiero wówczas następuje zapłodnienie.

Pożywienie

Nietoperze te żywią się owadami i czasem pajęczakami. Kilka gatunków poluje na ryby.

Ochrona i zagrożenia

Wszystkie spotykane w Polsce nietoperze są objęte ochroną gatunkową.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem PL
(wszystkie wymienione polskie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

      Borowiec leśny: Okres snu zimowego borowiaczka.
      Borowiec leśny: Okres aktywności borowiaczka.
           Borowiec leśny: Na świat przychodzą młode borowiaczki.
     Borowiec wielki: Trwa sen zimowy borowca wielkiego - jednego z największych naszych nietoperzy.
           Borowiec wielki: Rodzą się młode borowca wielkiego
     Borowiec wielki: Trwa okres aktywności życiowej borowca wielkiego
      Gacek brunatny: Trwa sen zimowy gacka brunatnego.
           Gacek brunatny: Rodzą się młode gacki wielkouche (brunatne)
     Gacek brunatny: Trwa okres aktywności życiowej gacka brunatnego
          Gacek szary: Okres godowy gacka szarego.
          Gacek szary: Na świat przychodzą gacki szare.
   Gacek szary: Możliwe obserwacje w terenie gacka szarego.
     Karlik drobny: Możliwość obserwacji karlika drobnego w terenie.
      Karlik drobny: Okres snu zimowego karlika drobnego.
          Karlik drobny: Karliki drobne gromadzą się w kolonie lęgowe.
          Karlik drobny: Rodzą się młode karliki drobne.
     Karlik malutki: Karlik malutki zimuje.
       Karlik malutki: Okres aktywności karlika malutkiego.
         Karlik malutki: Okres godowy u karlika malutkiego.
          Karlik malutki: Samice karlika malutkiego rodzą młode.
      Karlik większy: Okres zimowego snu karlika większego.
     Karlik większy: Okres aktywności karlika większego.
          Karlik większy: Samice karlika większego gromadzą się w kolonie rozrodcze.
          Karlik większy: Na świat przychodzą młode karliki większe.
     Mopek zachodni: Możliwość obserwacji mopka w terenie.
          Mopek zachodni: Nasilony okres rozrodczy u mopka.
          Mopek zachodni: Na świat przychodzą młode mopka zachodniego.
           Mroczak posrebrzany: Rodzą się młode mroczka posrebrzanego.
       Mroczak posrebrzany: Okres zimowania mroczka posrebrzanego.
        Mroczak posrebrzany: Mroczek posrebrzany tworzy kolonie lęgowe.
       Mroczek pozłocisty: Okres zimowego snu mroczka pozłocistego.
     Mroczek pozłocisty: Okres aktywności mroczka pozłocistego.
          Mroczek pozłocisty: Rodzą się młode mroczki pozłociste.
           Mroczek późny: Rodzą się młode mroczka późnego.
     Mroczek późny: Okres zimowania mroczka późnego.
       Mroczek późny: Mroczek późny tworzy kolonie lęgowe.
           Nocek duży: Rodzą się młode nocki duże w koloniach rozrodczych
     Nocek Natterera: Możliwość obserwacji nocka Natterera (podczas zimowania nie zaleca się obserwacji).
          Nocek Natterera: Rodzą się młode u nocka Natterera.
      Nocek orzęsiony: Okres snu zimowego nocka orzęsionego.
      Nocek orzęsiony: Okres aktywności nocka orzęsionego.
           Nocek orzęsiony: Samice nocka orzęsionego zaczynają się gromadzić w kolonie rozrodcze.
          Nocek orzęsiony: Rodzą się młode nocna orzęsionego.
      Nocek rudy: Okres zimowego snu nocka rudego.
      Nocek rudy: Okres aktywności nocka rudego.
           Nocek rudy: Na świat przychodzą młode nocki rude.
       Nocek wąsatek: Okres snu zimowego nocka wąsatka.
     Nocek wąsatek: Okres aktywności nocka wąsatka.
           Nocek wąsatek: Na świat przychodzą młode nocki wąsatki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Praca zbiorowa - Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Dietmar Nill, Christian Dietz, Otto von Helversen - Nietoperze Europy i Afryki północno-zachodniej, 9788370736736, Multico 2009

Czy nietoperze wampiry wypijają krew?

Czy nietoperze wampiry wypijają krew?

Nierzadko można usłyszeć o nietoperzach wampirach. Skąd ta nazwa i czy faktycznie zwierzęta te wysysają krew ze swoich ofiar?

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Echolokacja jest to zdolność do określania położenia obiektów w przestrzeni na podstawie echa akustycznego. Czy tylko nietoperze widzą w ciemności w ten sposób?

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2014-01-08, RODZ-95
Data aktualizacji artykułu: 2022-08-30



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.