Logo Media Nauka

PL

Nocek orzęsiony

Nocek orzęsiony (Myotis emarginatus) to gatunek nietoperza z rodziny mroczkowatych. Na grzbiecie futerko jest gęste, często zmierzwione, szarorude. Na zewnętrznej krawędzi ucha znajduje się wycięcie.

Nocek orzęsiony (Myotis emarginatus)
© Michal - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Europie, zachodniej Azji i w północnej części Afryki. W Polsce występuje tylko na południu kraju.

Tryb życia i zachowanie

Nocek orzęsiony może żyć ponad 22 lata. Poluje na wysokości 1-10 m. Prowadzi osiadły tryb życia.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 4-5 cm, rozpiętość skrzydeł 20-22 cm, a ciężar ciała 6-15 g.

Pożywienie

Poluje na owady. Potrafi je zbierać z powierzchni ściany lub rośliny.

Rozmnażanie

Samice są zaplemniane jesienią, ale do zapłodnienia zachodzi wiosną. Samica rodzi zwykle 1 młode w koloniach rozrodczych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-02-05, GAT-610909


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaBorowiec wielki
Nyctalus noctula
ikonaGacek szary
Plecotus austriacus
ikonaKarlik drobny
Pipistrellus pygmaeus
ikonaKarlik malutki
Pipistrellus pipistrellus
ikonaKarlik większy
Pipistrellus nathusii
ikonaMopek
Barbastella barbastellus
ikonaMroczek posrebrzany
Vespertilio murinus
ikonaMroczek pozłocisty
Eptesicus nilssonii
ikonaMroczek późny
Eptesicus serotinus
ikonaNocek duży
Myotis myotis
ikonaNocek Natterera
Myotis nattereri
ikonaNocek rudy
Myotis daubentonii
ikonaNocek wąsatek
Myotis mystacinus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.