Nocek orzęsiony

Nocek orzęsiony (Myotis emarginatus) to gatunek nietoperza z rodziny mroczkowatych. Na grzbiecie futerko jest gęste, często zmierzwione, szarorude. Na zewnętrznej krawędzi ucha znajduje się wycięcie.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Gatunek ten występuje w Europie, zachodniej Azji i w północnej części Afryki. W Polsce występuje tylko na południu kraju.

Tryb życia i zachowanie

Nocek orzęsiony może żyć ponad 22 lata. Poluje na wysokości 1-10 m. Prowadzi osiadły tryb życia.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 4-5 cm, rozpiętość skrzydeł 20-22 cm, a ciężar ciała 6-15 g.

Pożywienie

Poluje na owady. Potrafi je zbierać z powierzchni ściany lub rośliny.

Rozmnażanie

Samice są zaplemniane jesienią, ale do zapłodnienia zachodzi wiosną. Samica rodzi zwykle 1 młode w koloniach rozrodczych na przełomie czerwca i lipca.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To jeden z najsłabiej poznanych naszych nietoperzy.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Myotis e. desertorum, Dobson, 1875
  • Myotis e. emarginatus, (É. Geoffroy Saint-Hilaire, 1806)
  • Myotis e. turcomanicus, Bobrinskii, 1925

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Vespertilio emarginatus É. Geoffroy, 1806


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

      Okres snu zimowego nocka orzęsionego.
      Okres aktywności nocka orzęsionego.
           Samice nocka orzęsionego zaczynają się gromadzić w kolonie rozrodcze.
          Rodzą się młode nocna orzęsionego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaNocek duży
Myotis myotis
ikonaNocek rudy
Myotis daubentonii
ikonaNocek wąsatek
Myotis mystacinus
ikonaNocek Natterera
Myotis nattereri
ikonaNocek Alkatoe
Myotis alcathoe
Mroczkowate
Mroczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Echolokacja jest to zdolność do określania położenia obiektów w przestrzeni na podstawie echa akustycznego. Czy tylko nietoperze widzą w ciemności w ten sposób?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2019-02-05, GAT-610909
Data aktualizacji artykułu: 2022-05-23



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Dietmar Nill, Christian Dietz, Otto von Helversen - Nietoperze Europy i Afryki północno-zachodniej, 9788370736736, Multico 2009
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0



Polecamy w naszym sklepie

Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kubek zwierzęta świata
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Animalium
Mapa świata Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.