Nocek rudy

Nocek rudy, nocek nadwodny, nocek Daubentona (Myotis daubentonii) to gatunek nietoperza z rodziny mroczkowatych. Uszy krótkie. Błona lotna kończy się w połowie długości dość dużej stopy. Ubarwienie z wierzchu ciemnobrunatne, rudawe, od spodu szarawe, wyraźnie odgraniczone. Pysk czerwonobrązowy u osobników dorosłych, ciemny u osobników młodych.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Gatunek ten występuje w Europie i Azji. Lubi tereny leśne, położone w pobliżu wód. Poluje głównie nad wodami.

Tryb życia i zachowanie

Letnie kryjówki to dziuple i szczeliny. Zmienia je co kilka dni. Dłużej kryje się w szczelinach mostów i budynków. Zimuje w piwnicach i jaskiniach. Lata szybko. Samce i samice tworzą własne kolonie. To gatunek migrujący na odległości nawet 150 km.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 4-5 cm, ogona 3-4,3 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 21-25 cm, a ciężar ciała 5-10 g.

Pożywienie

Poluje na owady, a rzadziej także na niewielkie ryby i skorupiaki.

Rozmnażanie

Samica rodzi zwykle 1 młode w drugiej połowie czerwca. Młode stają się samodzielne po 4 tygodniach. Już w tym samym roku są dojrzałe płciowo.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaNocek duży
Myotis myotis
ikonaNocek Natterera
Myotis nattereri
ikonaNocek orzęsiony
Myotis emarginatus
ikonaNocek wąsatek
Myotis mystacinus
Mroczkowate
Mroczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Echolokacja jest to zdolność do określania położenia obiektów w przestrzeni na podstawie echa akustycznego. Czy tylko nietoperze widzą w ciemności w ten sposób?


© medianauka.pl, 2019-08-07, GAT-621471



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Dietmar Nill, Christian Dietz, Otto von Helversen - Nietoperze Europy i Afryki północno-zachodniej, 9788370736736, Multico 2009
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0



Polecamy w naszym sklepie

Montessori - Zwierzęta
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - Atlas
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Mapa świata Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.