Logo Media Nauka

Nocek wąsatek (Myotis mystacinus)
© remus20 - stock.adobe.com

Nocek wąsatek

Nocek wąsatek (Myotis mystacinus) to nietoperz z rodziny mroczkowatych. Różnorodność umaszczenia i wielkości sprawia trudności w oznaczaniu gatunku. Nietoperz ten szczególnie jest podobny do nocka stepowego. Skrzydła są wąskie. Na pysku znajdują się długie wąsy zatokowe (stąd polska nazwa gatunkowa tego nietoperza). Ubarwienie zmienne, zwykle brązowe, czarne, oliwkowe, od spodu jaśniejsze. Pysk i uszy czarne.

Występowanie i środowisko PL

Gatunek ten występuje w Europie, północnej części Afryki i w Azji prawdopodobnie aż po Indonezję. Występuje w lasach, nad wodami, na terenach otwartych, w górach, w pobliżu ludzkich osiedli.

Tryb życia i zachowanie

To nasz najlepiej latający nocek. Poluje najchętniej nad wodami. Letnie kryjówki to strychy, szczeliny w korze drzew, budynkach, dziuple, a także kryje się pod parapetami. Kryjówki zmienia co 10-14 dni. Zimuje w jaskiniach, piwnicach i sztolniach. Maksymalna długość życia to 23 lata, średnio 4-5 lat.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 3,5-5 cm, ogona 3-4,4 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 19-22,5 cm, a ciężar ciała 4,5-6 g.

Pożywienie

Nietoperz ten poluje na owady, głownie muchówki, ćmy, błonkówki i sieciarki, rzadziej na chrząszcze, pajęczaki.

Rozmnażanie

Kolonia rozrodcza samic liczy sobie zwykle 20-60 osobników, rzadziej do kilkaset. Samica rodzi 1, rzadziej 2 młode w drugiej połowie czerwca.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-08-07, GAT-621509


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaNocek duży
Myotis myotis
ikonaNocek Natterera
Myotis nattereri
ikonaNocek orzęsiony
Myotis emarginatus
ikonaNocek rudy
Myotis daubentonii
Mroczkowate
Mroczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Dietmar Nill, Christian Dietz, Otto von Helversen - Nietoperze Europy i Afryki północno-zachodniej, 9788370736736, Multico 2009
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.