Nocek wąsatek

Nocek wąsatek (Myotis mystacinus) to nietoperz z rodziny mroczkowatych. Różnorodność umaszczenia i wielkości sprawia trudności w oznaczaniu gatunku. Nietoperz ten szczególnie jest podobny do nocka stepowego. Skrzydła są wąskie. Na pysku znajdują się długie wąsy zatokowe (stąd polska nazwa gatunkowa tego nietoperza). Ubarwienie zmienne, zwykle brązowe, czarne, oliwkowe, od spodu jaśniejsze. Pysk i uszy czarne.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Gatunek ten występuje w Europie, północnej części Afryki i w Azji prawdopodobnie aż po Indonezję. Występuje w lasach, nad wodami, na terenach otwartych, w górach, w pobliżu ludzkich osiedli.

Tryb życia i zachowanie

To nasz najlepiej latający nocek. Poluje najchętniej nad wodami. Letnie kryjówki to strychy, szczeliny w korze drzew, budynkach, dziuple, a także kryje się pod parapetami. Kryjówki zmienia co 10-14 dni. Zimuje w jaskiniach, piwnicach i sztolniach. Maksymalna długość życia to 23 lata, średnio 4-5 lat.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 3,5-5 cm, ogona 3-4,4 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 19-22,5 cm, a ciężar ciała 4,5-6 g.

Pożywienie

Nietoperz ten poluje na owady, głownie muchówki, ćmy, błonkówki i sieciarki, rzadziej na chrząszcze, pajęczaki.

Rozmnażanie

Kolonia rozrodcza samic liczy sobie zwykle 20-60 osobników, rzadziej do kilkaset. Samica rodzi 1, rzadziej 2 młode w drugiej połowie czerwca.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Myotis m. caucasicus, Tsytsulina, 2000
  • Myotis m. mystacinus, (Kuhl, 1817)
  • Myotis m. occidentalis, Benda, 2000


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres snu zimowego nocka wąsatka.
     Okres aktywności nocka wąsatka.
           Na świat przychodzą młode nocki wąsatki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaNocek orzęsiony
Myotis emarginatus
ikonaNocek duży
Myotis myotis
ikonaNocek rudy
Myotis daubentonii
ikonaNocek Natterera
Myotis nattereri
Mroczkowate
Mroczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Echolokacja jest to zdolność do określania położenia obiektów w przestrzeni na podstawie echa akustycznego. Czy tylko nietoperze widzą w ciemności w ten sposób?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2019-08-07, GAT-621509
Data aktualizacji artykułu: 2022-05-24



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Dietmar Nill, Christian Dietz, Otto von Helversen - Nietoperze Europy i Afryki północno-zachodniej, 9788370736736, Multico 2009
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Dietmar Nill, Christian Dietz, Otto von Helversen - Nietoperze Europy i Afryki północno-zachodniej, 9788370736736, Multico 2009
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0



Polecamy w naszym sklepie

kolorowe skarpetki góra lodowa
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - Atlas
Kolorowe skarpetki Miasto
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.