Logo Media Nauka

Facebook

Mroczek późny (Eptesicus serotinus)
© aquatarkus - Fotolia.com

Mroczek późny

Mroczek późny (Eptesicus serotinus) to dość duży nietoperz z rodziny mroczkowatych. To nasz jeden z najbardziej pospolitych nietoperzy. Grzbiet jest brązowy, spód jaśniejszy. Uszy są szerokie, zaokrąglone. Skóra jest ciemnobrązowa.

Występowanie i środowisko PL

Gatunek występuje w Europie, Azji i w północnej części Afryki. W Polsce jest wszędzie pospolity. Zamieszkuje miasta i wsie, zasiedlając zwykle strychy domów. Zimuje w jaskiniach, piwnicach i na strychach.

Tryb życia i zachowanie

Mroczek późny żeruje nad wodą, w pobliżu latarni, nad zadrzewieniami, na pastwiskach, na skrajach lasów, wsie i centra miast. Na łowy wylatuje 20 minut po zachodzie słońca. Zimowanie trwa od października do kwietnia. Prowadzi zazwyczaj osiadły tryb życia. Nietoperz ten dożywa 23 lat.

Gatunek ten wydaje dźwięki o częstotliwości 24-28 kHz.

Morfologia i anatomia

Rozpiętość skrzydeł wynosi 32-38 cm, ciężar ciała 10-33 g.

Pożywienie

Poluje głównie na większe chrząszcze, ćmy i duże muchówki. Owady chwyta w locie, rzadziej z powierzchni liści.

Rozmnażanie

Gody odbywają się we wrześniu i październiku. Samice w kwietniu i maju tworzą kolonie rozrodcze. Kolonia rozprasza się w sierpniu. Młode rodzą się w czerwcu.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek znajduje się pod ochroną w naszym kraju.

Ciekawostki

Niestety u tego gatunku notuje się przypadki wścieklizny, choć nie jest to ten sam wirus, który atakuje psowate. Prawdopodobieństwo przeniesienia wirusa na człowieka jest bardzo małe. Bezwzględnie należy unikać brania mroczka do rąk.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-12-27, GAT-16137


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

           Rodzą się młode mroczka późnego.
     Okres zimowania mroczka późnego.
       Mroczek późny tworzy kolonie lęgowe.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki ssaków

ikonaMroczek pozłocisty
Eptesicus nilssonii
Mroczkowate
Mroczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.