PL

Mroczek pozłocisty

Mroczek pozłocisty (Eptesicus nilssonii) to nietoperz z rodziny mroczkowatych. Najbardziej charakterystyczne są złotawe zakończenia włosów na grzbiecie. Futro jest ciemnobrązowe. Skóra ciemna. Spód jaśniejszy. Uszy są zaokrąglone.


Mroczek pozłocisty(Eptesicus nilssonii)
© Farinoza - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Europie i Azji. Obecny nawet za kołem podbiegunowym. Występuje na terenach leśnych i w górach.

Tryb życia i zachowanie

Mroczek pozłocisty zimuje w jaskiniach, schronach, a także w piwnicach. Letnie kryjówki znajduje w zabudowaniach ludzkich. Gatunek żeruje nad wodami, latarniami, polanami, na skrajach lasów. Na żer wylatuje 40 minut po zachodzie słońca.

Morfologia i anatomia

Rozpiętość skrzydeł wynosi 24-28 cm, długość ciała 4,5-6,5 cm, a ciężar 6-17 g.

Pożywienie

Mroczek ten poluje głównie na muchówki, ćmy i chrząszcze. Zdobycz chwyta w locie.

Rozmnażanie

Gody odbywają się z początkiem zimy. Młode rodzą się w czerwcu i lipcu. Po 2-3 tygodniach potrafią już latać.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek w Polsce znajduje się pod ochroną prawną.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-12-27, GAT-16138




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.