Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Karlik malutki
(Pipistrellus pipistrellus)

Karlik malutki (Pipistrellus pipistrellus) to najmniejszy europejski nietoperz. Należy do rodziny mroczkowatych. Ma krótkie uszy z niewielkim koziołkiem. Linia skrzydeł jest wąska. Ogon wystaje poza brzeg skrzydeł na 1 mm. Owłosiony grzbiet ma brunatno-złotawy kolor.

Karlik malutki (Pipistrellus pipistrellus)
© alba1988 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Karlik malutki (Pipistrellus pipistrellus)
Nazwy obce
angielska: Common Pipistrelle
niemiecka: Zwergfledermaus
czeska: Netopýr hvízdavý
francuska: Pipistrelle Commune
hiszpańska: Murciélago Enano
Pierwsze opisanie gatunku
(Schreber, 1774)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Karlik malutki - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 4 mm do 5 mm
Długość ogona: 0.3 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 18 cm do 21 cm.
Ciężar: do 7 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Nietoperze (Chiroptera)
Rodzina: Mroczkowate (Vespertilionidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje lasy Europy, północnej Afryki oraz zachodniej i środkowej części Azji. Można go spotkać także na terenach otwartych i w pobliżu osiedli ludzkich. U nas jest to jeden z najbardziej pospolitych nietoperzy.

Tryb życia i zachowanie

Unika jaskiń. Szuka wąskich, ciasnych i trudno dostępnych kryjówek. Zimą mogą tworzyć kolonie setek, a nawet tysięcy sztuk. Podczas lotu dość często zmienia kierunek. W żerowaniu nie przeszkadza mu zła pogoda. Sen zimowy jest płytki, przerywany i zaczyna się dość późno. Lot zaczyna się na kwadrans przed zachodem słońca.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała 3,8-5,2 cm, a ogon do 3,6 cm. Rozpiętość skrzydeł wynosi 18-21 cm. Ciężar ciała: od 3,25 do 7 g.

Pożywienie

Poluje na owady, w tym na komary.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To najmniejszy europejski i jednocześnie nasz najmniejszy nietoperz.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-03-19, GAT-3819








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.