PL

Karlik większy

Karlik większy (Pipistrellus nathusii) to nasz największy karlik. Ubarwienie z wierzchu brązowe z czerwonawym odcieniem w lecie, spód jaśniejszy. Uszy, błony lotne oraz pysk są ciemnobrunatne. Błona ogonowa z wierzchu jest częściowo owłosiona.


Karlik większy(Pipistrellus nathusii)
© Alis Photo - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek tego nietoperza występuje tylko w Europie. W Polsce jest spotykany na terenie całego kraju, najczęściej jednak na pojezierzu w lasach. Chroni się w dziuplach drzew i szczelinach budynków. Zimuje w dziuplach, stosach drewna, w szczelinach skalnych, budynkach.

Tryb życia i zachowanie

Odbywa sezonowe wędrówki. Na łowy wylatuje o zmierzchu. Poluje nad wodą lub na skraju lasów, czasem koło latarni.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 4,5-5,5 cm, a ciężar ciała 6-10 g. Prącie jest buławkowate z charakterystycznymi białymi włosami.

Pożywienie

Zjada ochotki, komary, meszki i inne owady.

Rozmnażanie

Rozmnaża się w koloniach do 200 osobników. Samica rodzi zwykle bliźnięta. Już trzytygodniowe młode potrafią latać.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-02-05, GAT-610910




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.