Mopek zachodni

Mopek zachodni, mopek (Barbastella barbastellus) to rodzimy nietoperz z rodziny mroczkowatych. Ma duże uszy z wycięciami. Uszy są zrośnięte u nasady. Ciało pokryte czarnym futerkiem, włosy na końcach białe. Ma bardzo mały pyszczek.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Obszar występowania mopka to Europa i część Azji. Nieliczny w Polsce na terenie całego kraju, ale tworzący stabilne pod względem liczebności populacje. Obecny także w Afryce. U nas w zimie można go znaleźć w fortach i schronach. Latem chowa się w lasach.

Tryb życia i zachowanie

Samice tworzą kolonie letnie po 30-40 osobników. Samce żyją samotnie. Zimą kolonie są dużo większe. Zimuje w podziemiach często w temperaturach poniżej 0°C. Poluje nawet w czasie niepogody. Wydają dźwięki echolokacyjne o słabej mocy i o częstotliwości 32 oraz 40 kHz. Żyje maksymalnie 22 lata. Na łowy wylatuje tuż po zachodzie słońca. Okres hibernacji trwa od listopada do marca. To nietoperz o osiadłym trybie życia. Lata dość nisko nad ziemią, bo zaledwie kilka metrów nad poziomem ziemi.

Morfologia i anatomia

To średniej wielkości nietoperz. Osiąga 6 cm długości ciała i 4,4 cm długości przedramienia. Waży od 5,6 do 15 g. Rozpiętość skrzydeł wynosi nawet 30 cm. Uszy są u nasady zrośnięte.

Pożywienie

Mopek zjada małe owady, chwytane w locie. Są to najczęściej ćmy. Poluje na wysokości kilku metrów nad ziemią.

Rozmnażanie

Okres rozrodczy zaczyna się w połowie sierpnia lub we wrześniu. 1-2 młode rodzą się w drugiej połowie czerwca. Są samodzielne już po 6-8 tygodniach.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Mopek specjalizuje się w polowaniu na ćmy. co ciekawe nietoperz ten poluje na ćmy zarówno niesłyszące jak i słyszące!

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Barbastella b. barbastellus, (Schreber, 1774)
  • Barbastella b. guanchae, Trujillo, Ibáñez & Juste, 2002


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

     Możliwość obserwacji mopka w terenie.
          Nasilony okres rozrodczy u mopka.
          Na świat przychodzą młode mopka zachodniego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaNocek orzęsiony
Myotis emarginatus
ikonaMroczek późny
Eptesicus serotinus
ikonaGacek brunatny
Plecotus auritus
ikonaBorowiec wielki
Nyctalus noctula
ikonaNocek duży
Myotis myotis
ikonaKarlik malutki
Pipistrellus pipistrellus
ikonaGacek szary
Plecotus austriacus
ikonaNocek rudy
Myotis daubentonii
ikonaMroczak posrebrzany
Vespertilio murinus
ikonaKarlik drobny
Pipistrellus pygmaeus
ikonaKarlik większy
Pipistrellus nathusii
Mroczkowate
Mroczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Czy nietoperze wampiry wypijają krew?

Czy nietoperze wampiry wypijają krew?

Nierzadko można usłyszeć o nietoperzach wampirach. Skąd ta nazwa i czy faktycznie zwierzęta te wysysają krew ze swoich ofiar?

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Echolokacja jest to zdolność do określania położenia obiektów w przestrzeni na podstawie echa akustycznego. Czy tylko nietoperze widzą w ciemności w ten sposób?

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963
  • Dietmar Nill, Christian Dietz, Otto von Helversen - Nietoperze Europy i Afryki północno-zachodniej, 9788370736736, Multico 2009

© medianauka.pl, 2013-01-08, GAT-286
Data aktualizacji artykułu: 2022-04-30




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.