Mroczek posrebrzany

Mroczek posrebrzany (Vespertilio murinus) to nietoperz z rodziny mroczkowatych, z charakterystycznymi, srebrzystymi końcówkami włosów na grzbietowej stronie ciała. Strona brzuszna jest jasna. Błony lotna, uszy oraz przednia część głowy są czarne.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Gatunek występuje w Europie i Azji. W Polsce obecny na terenie całego kraju. Preferuje schronienia w budynkach.

Tryb życia i zachowanie

Poluje nad wodami i na otwartym terenie. Zimuje często w szczelinach wysokich budynków. Na łowy wylatuje od pół godziny do godziny po zachodzie słońca. Zimowanie trwa od listopada do marca. Odbywa się samotnie lub w niewielkich grupach. Nietoperz ten odbywa sezonowe wędrówki na niewielki odległości.

Morfologia i anatomia

Rozpiętość skrzydeł wynosi 27-31 cm, długość ciała 4,5-6,5 cm. Ciężar ciała wynosi 8-23 g.

Pożywienie

Mroczek posrebrzany poluje głównie na muchówki. Łapie je w locie.

Rozmnażanie

Nietoperze te tworzą od maja do sierpnia kolonie rozrodcze w szczelinach budynków. Gody odbywają się od września do końca grudnia. Młode rodzą się w czerwcu.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek ten jest w Polsce objęty ochroną prawną.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

           Rodzą się młode mroczka posrebrzanego.
       Okres zimowania mroczka posrebrzanego.
        Mroczek posrebrzany tworzy kolonie lęgowe.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaGacek brunatny
Plecotus auritus
ikonaBorowiec wielki
Nyctalus noctula
ikonaNocek duży
Myotis myotis
ikonaMopek zachodni
Barbastella barbastellus
ikonaKarlik malutki
Pipistrellus pipistrellus
ikonaGacek szary
Plecotus austriacus
ikonaNocek Natterera
Myotis nattereri
ikonaKarlik drobny
Pipistrellus pygmaeus
ikonaKarlik większy
Pipistrellus nathusii
ikonaMroczek pozłocisty
Eptesicus nilssonii
Mroczkowate
Mroczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Echolokacja jest to zdolność do określania położenia obiektów w przestrzeni na podstawie echa akustycznego. Czy tylko nietoperze widzą w ciemności w ten sposób?


© medianauka.pl, 2018-12-27, GAT-16136



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975



Polecamy w naszym sklepie

Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kolorowe skarpetki - forest animals
Puzzle 1000 Ssaki
Animalium
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.