PL

Mroczek posrebrzany

Mroczek posrebrzany (Vespertilio murinus) to nietoperz z rodziny mroczkowatych, z charakterystycznymi, srebrzystymi końcówkami włosów na grzbietowej stronie ciała. Strona brzuszna jest jasna. Błony lotna, uszy oraz przednia część głowy są czarne.


Mroczek posrebrzany (Vespertilio murinus)
© Joachim Neumann - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Europie i Azji. W Polsce obecny na terenie całego kraju. Preferuje schronienia w budynkach.

Tryb życia i zachowanie

Poluje nad wodami i na otwartym terenie. Zimuje często w szczelinach wysokich budynków. Na łowy wylatuje od pół godziny do godziny po zachodzie słońca. Zimowanie trwa od listopada do marca. Odbywa się samotnie lub w niewielkich grupach. Nietoperz ten odbywa sezonowe wędrówki na niewielki odległości.

Morfologia i anatomia

Rozpiętość skrzydeł wynosi 27-31 cm, długość ciała 4,5-6,5 cm. Ciężar ciała wynosi 8-23 g.

Pożywienie

Mroczek posrebrzany poluje głównie na muchówki. Łapie je w locie.

Rozmnażanie

Nietoperze te tworzą od maja do sierpnia kolonie rozrodcze w szczelinach budynków. Gody odbywają się od września do końca grudnia. Młode rodzą się w czerwcu.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek ten jest w Polsce objęty ochroną prawną.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-12-27, GAT-16136

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Mroczek posrebrzany
           

Rodzą się młode mroczka posrebrzanego.

       

Okres zimowania mroczka posrebrzanego.

        

Mroczek posrebrzany tworzy kolonie lęgowe.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.