Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Gacek wielkouch, gacek brunatny (Plecotus auritus)

Gacek wielkouch, gacek brunatny (Plecotus auritus) to nietoperz z rodziny mroczkowatych. Ma bardzo duże uszy (do 3,8 cm długości). Gdy odpoczywa, uszy chowa pod skrzydłami. Pokryty futrem w kolorze jasnobrązowym, jaśniejszym na brzuchu.

Gacek wielkouch, gacek brunatny (Plecotus auritus)
© Gucio_55 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Gacek wielkouch, gacek brunatny (Plecotus auritus)
Nazwy obce
angielska: Brown Big-eared Bat, Brown Long-eared Bat
niemiecka: Braune Langohr
czeska: Netopýr ušatý
francuska: Oreillard Brun, Oreillard Roux
hiszpańska: Orejudo Dorado
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Gacek wielkouch, gacek brunatny - mapa występowania na świecieGacek wielkouch, gacek brunatny - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 40 mm do 52 mm
Długość ogona: 5.1 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 22 cm do 25 cm.
Ciężar: od 5 g do 8 g
Maksymalna długość życia
30 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Nietoperze (Chiroptera)
Rodzina: Mroczkowate (Vespertilionidae)

Występowanie i środowisko

Europa i Azja. Pospolity w Polsce. Zajmuje dziuple, budynki, jaskinie, piwnice. Preferuje tereny zagospodarowane przez człowieka, zwłaszcza tereny rolnicze.

Tryb życia i zachowanie

Żyje samotnie lub tworzy małe kolonie. Zimuje w niskich temperaturach w jaskiniach, piwnicach i innych schronieniach. Sen zimowy trwa od października do końca marca. Lata bardzo nisko, szybko, lotem po krzywej. Pokarm chwyta z powierzchni ziemi lub z lotu, ale zjada go dopiero wtedy, gdy spoczywa. W polowaniu i orientacji w terenie posługuje się echolokacją. Poluje całą noc. Polując zawisa w jednym punkcie w powietrzu i rzuca się na ofiarę.

Morfologia i anatomia

Uszy mają fałdki, które umożliwiają ich składanie.

Skrzydła są szerokie, błona lotna bardzo cienka.

Pożywienie

Zjada owady i ich larwy oraz pająki.

Rozmnażanie

Samica najczęściej w czerwcu rodzi jedno młode. Po 6 tygodniach młode staje się samodzielne.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Gacek wielkouch łatwo się oswaja.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2012-12-30, ART-GAT219


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
gacek wielkouch, gacek brunatny
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona      tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonaTrwa sen zimowy gacka brunatnego.
     tlo-ikona      Rodzą się młode gacki wielkouche (brunatne)
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  Trwa okres aktywności życiowej gacka brunatnego
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy