Logo Media Nauka
PL

Gacek szary

Gacek szary (Plecotus austriacus) to rodzimy nietoperz z rodziny mroczkowatych o bardzo dużych uszach. Ciało pokryte jest szaro-brązowym futerkiem. Jest bardzo podobny do gacka brunatnego i do niedawna oba nietoperze były uważane za jeden gatunek. Oba gatunki różni kształt pyska. Gacek szarych nie ma wydatnych fałdów skórnych w okolicach nozdrzy. Poza tym gacek szary ma krótszy pazur na kciuku. Koziołek u gacka szarego ma szerokość ponad 5,5 cm.

Gacek szary (Plecotus austriacus)
© Eric Isselée - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Gacek szary
Nazwa łacińska
Plecotus austriacus
Nazwy obce
angielska: Gray Big-eared Bat, Grey Long-eared Bat
niemiecka: Graue Langohr
francuska: Oreillard Gris
hiszpańska: Orejudo Gris
Pierwsze opisanie gatunku
(Fischer, 1829)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Gacek szary - mapa występowania na świecieGacek szary - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 41 mm do 48 mm
Długość ogona: 5.7 cm
Ciężar: od 6 g do 10 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Nietoperze (Chiroptera)
Rodzina: Mroczkowate (Vespertilionidae)

Występowanie i środowisko

W Polsce występuje na południu aż po Kujawy. Preferuje tereny otwarte i rolnicze. Kryjówki w lecie znajdują się na ogół w budynkach, ale nie użytkowanych przez człowieka.

Tryb życia i zachowanie

Dość ciepłolubny. Pokarm chwyta w powietrzu lub przy ziemi. Nietoperz ten dożywa 25 lat. Zimuje w podziemnych pomieszczeniach, stworzonych przez człowieka. To gatunek osiadły.

Pożywienie

Zjada owady, głównie ćmy. Chwyta je w locie zaledwie kilka metrów nad ziemią.

Rozmnażanie

Okres godowy przypada na wrzesień i październik. Samica rodzi zwykle tylko jedno młode.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-09, GAT-287





© Media Nauka 2008-2018 r.