Logo Media Nauka

Facebook

Borowik rudopurpurowy (Boletus rhodopurpureus)
© Gerhard - stock.adobe.com

Borowik rudopurpurowy

Borowik rudopurpurowy (Boletus rhodopurpureus) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. Ma kwaskowy zapach i łagodny smak.

Występowanie i środowisko PL

To rzadko spotykany grzyb w lasach liściastych.

Owocniki pojawiają się od maja do lipca.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 6-15 cm średnicy.

Kapelusz najpierw brązowy z różowym odcieniem,, potem purpurowy, czerwony. Kształt najpierw półkulisty, potem wypukły lub spłaszczony. Wierzch zamszowaty, najczęściej nieco pomarszczony.

Pory czerwone, pod naciskiem niebieskie. Rurki są żółte, przy przecięciu - niebieskie.

Miąższ jest żółty, przy nacisku nieco niebieszczejący.

Trzon w górnej części żółty z purpurowo-czerwoną siateczką, w dolnej - czerwony z kosmkami.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2021-03-02, GAT-639045


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Okres występowania owocników borowika rudopurpurowego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy liściaste

lasy liściaste
Jadalność

gatunek niejadalny
gatunek niejadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów

ikonaBorowik ceglastopory
Boletus luridiformis
ikonaBorowik szatański
Boletus satanas
ikonaBorowik ponury
Boletus luridus
ikonaBorowik szlachetny
Boletus edulis
ikonaBorowik usiatkowany
Boletus reticulatus
ikonaBorowik żółtopory
Boletus calopus
ikonaBorowik sosnowy
Boletus pinophilus
ikonaBorowik omglony
Boletus pulverulentus
Borowikowate
Borowikowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015




Polecamy w naszym sklepie

Grzybownik i mapa
Grzyby lecznicze
Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
Praktyczny atlas grzybów
Atlas grzybów
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.