logo

Borowik szatański

Borowik szatański (Boletus satanas) to gatunek trującego grzyba z rodziny borowikowatych pachnący nieco zgniłą cebulą.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Spotykany tylko w lasach liściastych, zwykle w pobliżu buków i dębów.

Owocniki pojawiają się od czerwca do września na wapiennym podłożu.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 8-25 cm średnicy.

Kapelusz jest mięsisty, białawy, szary, oliwkowy. Ubytki żółte lub czerwone. Kształt półkulisty u młodych grzybów, potem wypukły i spłaszczony z ostrym brzegiem.

Pory drobne, u młodych osobników żółte, później czerwonawe, siniejące przy dotyku. Rurki żółte.

Miąższ jest żółty, zwarty. Po przecięciu sinieje.

Trzon w górnej części żółtawy, z czerwoną lub różową siateczką w dolnej części. Kształt maczugowaty. Pod naciskiem sinieje.

Podobne gatunki

Podobny nieco kształtem do borowika szlachetnego. Podobny jest też nieco borowik ceglastopory.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Borowik szatański
Boletus satanas
Borowik szatański

Smak: brak danych

Zapach: cebula

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy liściaste

lasy liściaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VI VII VII IX
Inne cechy

Pory najpierw żółte, później czerwonawe, siniejące przy dotyku. Rurki żółte. Miąższ jest żółty. Po przecięciu sinieje. Trzon w górnej części żółtawy, z czerwoną lub różową siateczką w dolnej części. Kapelusz białawy, szary, oliwkowy.

Symbioza

Dąb szypułkowy
(Quercus robur)
Buk pospolity, buk zwyczajny
(Fagus salvatica)
Borowik ceglastopory
Boletus luridiformis
Borowik ceglastopory

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
V VI VII VII IX X XI
Inne cechy

Trzon żółtawy z czerwonymi kosmkami. Ważną cechą jest brak siateczki na trzonie. Pory najpierw oliwkowożółte, potem pomarańczowe i czerwone.

Borowik szlachetny
Boletus edulis
Borowik szlachetny

Smak: orzechowy

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X XI
Inne cechy

Trzon ma barwę białą i brązową. W części górnej widoczna drobna, jasna siateczka.

Borowik żółtopory
Boletus calopus
Borowik żółtopory

Smak: gorzki

Zapach: brak

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X
Inne cechy

Rurki i pory żółte, przy nacisku zmieniające barwę na sinozielone. Miąższ jest siniejący. Trzon w górnej części żółty, niżej czerwony, pokryty siateczką.

Borowik korzeniasty
Caloboletus radicans
Borowik korzeniasty

Smak: gorzki

Zapach: kwaskowy

Zdatność: niejadalny

gatunek niejadalny

Środowisko: lasy liściaste

lasy liściaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX
Inne cechy

Trzon żółty, czasem z żółtą siatką, brązowiejący z czasem, zdarza się, że z czerwonawym pasem w środkowej części.

Symbioza

Buk pospolity, buk zwyczajny
(Fagus salvatica)

Rozmnażanie

Zarodniki brązowe.

Ochrona i zagrożenia

Spotykany bardzo rzadko. W Polsce od 50 lat nie był notowany. Gatunek podlega w Polsce ochronie ścisłej.

Ciekawostki

Borowik szatański (popularnie borowik szatan) po zjedzeniu daje objawy zatrucia żołądkowo-jelitowego.


© medianauka.pl, 2021-02-06, GAT-638976


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocnika borowika szatańskiego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy liściaste

lasy liściaste
Jadalność

gatunek trujący
gatunek trujący
Inne cechy

grzyb mikoryzowy
Symbioza

Dąb szypułkowy
(Quercus robur)
Buk pospolity, buk zwyczajny
(Fagus salvatica)

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów

ikonaBorowik ceglastopory
Boletus luridiformis
ikonaBorowik ponury
Boletus luridus
ikonaBorowik szlachetny
Boletus edulis
ikonaBorowik usiatkowany
Boletus reticulatus
ikonaBorowik żółtopory
Boletus calopus
ikonaBorowik sosnowy
Boletus pinophilus
ikonaBorowik omglony
Boletus pulverulentus
ikonaBorowik rudopurpurowy
Boletus rhodopurpureus
Borowikowate
Borowikowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Quiz
Quiz
Quiz
Quiz

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003




Polecamy w naszym sklepie

Grzybownik i mapa
Mapa świata Puzzle
Grzyby lecznicze
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.