Borowikowate
Borowikowate (Boletaceae) to rodzina grzybów z rzędu borowikowców. Należą tu najbardziej poszukiwane jadalne grzyby.
Rodzaje
Wykaz wszystkich opublikowanych rodzajów z tej rodziny.

Borowik (Boletus) to rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych. To najczęściej grzyby jadalne, choć w tej grupie można znaleźć grzyby niejadalne, a nawet trujące.
Wybrane gatunki:
Borowik ceglastoporyBorowik szatański
Borowik szlachetny
Borowik ponury
Borowik usiatkowany
Borowik żółtopory

Koźlarz (Leccinum) to rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych. W Europie występuje 15 gatunków. W Polsce pospolicie występują 3 gatunki.
Wybrane gatunki:
Koźlarz czerwony, kozak czerwonyKoźlarz babka, kozak
Koźlarz grabowy
Koźlarz topolowy
Leccinum variicolor
Koźlarz pomarańczowożółty

Maślak (Suillus) to rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych, obejmujący wiele gatunków jadalnych i popularnych wśród grzybiarzy. Są bardzo smaczne.
Wybrane gatunki:
Maślak sitarzMaślak żółty
Maślak pstry
Maślak zwyczajny
Borowiec dęty
Maślak ziarnisty

Podgrzybek (Xerocomus) to rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych. W Europie występuje około 10 gatunków. Jednym z najczęściej zbieranych w Polsce grzybów jest podgrzybek brunatny.
Wybrane gatunki:
Podgrzybek brunatnyPodgrzybek zajączek
Podgrzybek złotopory
Podgrzybek czerwonawy
Podgrzybek obciętozarodnikowy
Podgrzybek pasożytniczy
Gatunki
Wykaz pozostałych gatunków.

Tylopilus felleus
Goryczak żółciowy (Tylopilus felleus) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, bardzo podobny do prawdziwka (borowika szlachetnego). Ma bardzo gorzki smak.

Chalciporus piperatus
Maślaczek pieprzowy (Chalciporus piperatus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. Ma smak pieprzowy.

Gyroporus castaneus
Piaskowiec kasztanowaty (Gyroporus castaneus) to gatunek jadalnego, rzadko spotykanego grzyba z rodziny borowikowatych o łagodnym smaku i zapachu.

Gyroporus cyanescens
Piaskowiec modrzak (Gyroporus cyanescens) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny piaskowcowatych lub borowikowatych. Ma łagodny smak i zapach.

Phylloporus rhodoxanthus
Poroblaszek żółtoczerwony (Phylloporus rhodoxanthus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. Bez charakterystycznego zapachu, w smaku lekko orzechowy.

Strobilomyces strobilaceus
Szyszkowiec łuskowaty (Strobilomyces strobilaceus) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. Jest gorzki w smaku.
Zdjęcia - galeria
Galeria ta zawiera zdjęcia gatunków opisywanych w tym artykule. Więcej zdjęć można zwykle znaleźć w artykułach, opisujących poszczególne rodzaje i gatunki.






Inne gatunki
- zębiak sinawy (Gyrodon lividus)
- grzybiec purpurowozarodnikowy (Porphyrellus porphyrosporus)
Kalendarz przyrody
Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
◂ | ● | ● | ● | ● | Goryczak żółciowy: W lasach pojawia się grzyb szatan (goryczak żółciowy). | |||||||
● | ● | ● | ● | ● | Maślaczek pieprzowy: Okres występowania owocników maślaczka pieprzowego. | |||||||
● | ● | ● | ● | Piaskowiec kasztanowaty: Okres występowania owocników piaskowca kasztanowatego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Piaskowiec modrzak: Okres występowania owocników piaskowca-modrzaka. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Szyszkowiec łuskowaty: Okres występowania owocników szyszkowca łuskowatego. |
Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną

W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
© medianauka.pl, 2021-01-24, RODZ-1566
Data aktualizacji artykułu: 2021-01-25