Borowikowate

Borowikowate (Boletaceae) to rodzina grzybów z rzędu borowikowców. Należą tu najbardziej poszukiwane jadalne grzyby.

Rodzaje

Wykaz wszystkich opublikowanych rodzajów z tej rodziny.

Borowik

Borowik (Boletus) to rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych. To najczęściej grzyby jadalne, choć w tej grupie można znaleźć grzyby niejadalne, a nawet trujące.

Wybrane gatunki:

Borowik ceglastopory
Borowik szatański
Borowik szlachetny
Borowik ponury
Borowik usiatkowany
Borowik żółtopory
Koźlarz

Koźlarz (Leccinum) to rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych. W Europie występuje 15 gatunków. W Polsce pospolicie występują 3 gatunki.

Wybrane gatunki:

Koźlarz czerwony, kozak czerwony
Koźlarz babka, kozak
Koźlarz grabowy
Koźlarz topolowy
Leccinum variicolor
Koźlarz pomarańczowożółty
Maślak

Maślak (Suillus) to rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych, obejmujący wiele gatunków jadalnych i popularnych wśród grzybiarzy. Są bardzo smaczne.

Wybrane gatunki:

Maślak sitarz
Maślak żółty
Maślak pstry
Maślak zwyczajny
Borowiec dęty
Maślak ziarnisty
Podgrzybek

Podgrzybek (Xerocomus) to rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych. W Europie występuje około 10 gatunków. Jednym z najczęściej zbieranych w Polsce grzybów jest podgrzybek brunatny.

Wybrane gatunki:

Podgrzybek brunatny
Podgrzybek zajączek
Podgrzybek złotopory
Podgrzybek czerwonawy
Podgrzybek obciętozarodnikowy
Podgrzybek pasożytniczy

Gatunki

Wykaz pozostałych gatunków.


Inne gatunki

  • zębiak sinawy (Gyrodon lividus)
  • grzybiec purpurowozarodnikowy (Porphyrellus porphyrosporus)

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

       Goryczak żółciowy: W lasach pojawia się grzyb szatan (goryczak żółciowy).
       Maślaczek pieprzowy: Okres występowania owocników maślaczka pieprzowego.
        Piaskowiec kasztanowaty: Okres występowania owocników piaskowca kasztanowatego.
        Piaskowiec modrzak: Okres występowania owocników piaskowca-modrzaka.
        Szyszkowiec łuskowaty: Okres występowania owocników szyszkowca łuskowatego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.

© medianauka.pl, 2021-01-24, RODZ-1566
Data aktualizacji artykułu: 2021-01-25



©® Media Nauka 2008-2023 r.