logo




Borowikowate

Borowikowate (Boletaceae) to rodzina grzybów z rzędu borowikowców. Należą tu najbardziej poszukiwane jadalne grzyby.

Rodzaje

Wykaz wszystkich opublikowanych rodzajów z tej rodziny.

Borowik
Borowik Boletaceae

Borowik (Boletus) to rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych. To najczęściej grzyby jadalne, choć w tej grupie można znaleźć grzyby niejadalne, a nawet trujące.

Wybrane gatunki:

Borowik ceglastopory
Borowik szatański
Borowik szlachetny
Borowik ponury
Borowik usiatkowany
Borowik żółtopory
Koźlarz
Koźlarz Boletaceae

Koźlarz (Leccinum) to rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych. W Europie występuje 15 gatunków. W Polsce pospolicie występują 3 gatunki.

Wybrane gatunki:

Koźlarz czerwony, kozak czerwony
Koźlarz babka, kozak
Koźlarz grabowy
Koźlarz topolowy
Leccinum variicolor
Koźlarz pomarańczowożółty
Maślak
Maślak Boletaceae

Maślak (Suillus) to rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych, obejmujący wiele gatunków jadalnych i popularnych wśród grzybiarzy. Są bardzo smaczne.

Wybrane gatunki:

Maślak sitarz
Maślak żółty
Maślak pstry
Maślak zwyczajny
Borowiec dęty
Maślak ziarnisty
Podgrzybek
Podgrzybek Boletaceae

Podgrzybek (Xerocomus) to rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych. W Europie występuje około 10 gatunków. Jednym z najczęściej zbieranych w Polsce grzybów jest podgrzybek brunatny.

Wybrane gatunki:

Podgrzybek brunatny
Podgrzybek zajączek
Podgrzybek złotopory
Podgrzybek czerwonawy
Podgrzybek obciętozarodnikowy
Podgrzybek pasożytniczy

Gatunki

Wykaz pozostałych gatunków.

Goryczak żółciowy, szatanGoryczak żółciowy, szatan PL

Tylopilus felleus

Goryczak żółciowy, szatan (Tylopilus felleus) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, bardzo podobny do prawdziwka (borowika szlachetnego). Ma bardzo gorzki smak.


Maślaczek pieprzowyMaślaczek pieprzowy PL

Chalciporus piperatus

Maślaczek pieprzowy (Chalciporus piperatus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. Ma smak pieprzowy.


Piaskowiec kasztanowatyPiaskowiec kasztanowaty PL

Gyroporus castaneus

Piaskowiec kasztanowaty (Gyroporus castaneus) to gatunek jadalnego, rzadko spotykanego grzyba z rodziny borowikowatych o łagodnym smaku i zapachu.


Piaskowiec modrzakPiaskowiec modrzak PL

Gyroporus cyanescens

Piaskowiec modrzak (Gyroporus cyanescens) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny piaskowcowatych lub borowikowatych. Ma łagodny smak i zapach.


Poroblaszek żółtoczerwonyPoroblaszek żółtoczerwony PL

Phylloporus rhodoxanthus

Poroblaszek żółtoczerwony (Phylloporus rhodoxanthus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. Bez charakterystycznego zapachu, w smaku lekko orzechowy.


Szyszkowiec łuskowatySzyszkowiec łuskowaty PL

Strobilomyces strobilaceus

Szyszkowiec łuskowaty (Strobilomyces strobilaceus) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. Jest gorzki w smaku.





Inne gatunki

  • zębiak sinawy (Gyrodon lividus)
  • grzybiec purpurowozarodnikowy (Porphyrellus porphyrosporus)

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

       Goryczak żółciowy, szatan: W lasach pojawia się grzyb szatan (goryczak żółciowy).
       Maślaczek pieprzowy: Okres występowania owocników maślaczka pieprzowego.
        Piaskowiec kasztanowaty: Okres występowania owocników piaskowca kasztanowatego.
        Piaskowiec modrzak: Okres występowania owocników piaskowca-modrzaka.
        Szyszkowiec łuskowaty: Okres występowania owocników szyszkowca łuskowatego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




© medianauka.pl, 2021-01-24, RODZ-1566
Data aktualizacji artykułu: 2021-01-25





 

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.




Polecamy w naszym sklepie

Botanika
kolorowe skarpetki góra lodowa
Atlas grzybów
Kolorowe skarpetki Miasto
Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.