Podgrzybek
Podgrzybek (Xerocomus) to rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych. W Europie występuje około 10 gatunków. Jednym z najczęściej zbieranych w Polsce grzybów jest podgrzybek brunatny.
To grzyby kapeluszowa z rurkami i porami od spodu kapelusza. Rurki łatwo odchodzą od miąższu. wierzch zwykle suchy i matowy.
Gatunki
Wykaz gatunków.

Xerocomus badius
Podgrzybek brunatny (Xerocomus badius) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, jeden z najczęściej zbieranych grzybów jadalnych. To grzyb o łagodnym, wyśmienitym smaku.

Xerocomus rubellus
Podgrzybek czerwonawy (Xerocomus rubellus) to gatunek jadalnego, dość smacznego grzyba z rodziny borowikowatych, rzadko u nas spotykany.

Xerocomus subtomentosus
Podgrzybek zajączek (Xerocomus subtomentosus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, bardzo smaczny i łagodny w smaku.

Xerocomellus chrysenteron
Podgrzybek złotopory, podgrzybek złotawy (Xerocomellus chrysenteron) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, bardzo smaczny ale mało trwały.
- Podgrzybek pasożytniczy (Xerocomus parasiticus)
- Podgrzybek obciętozarodnikowy (Xerocomus porosporus)
Zdjęcia - galeria
Występowanie i środowisko
Grzyby te występują w lasach iglastych i liściastych.
Tryb życia i zachowanie
To grzyby mikoryzowe, a czasem pasożyty.
Rozmnażanie
Wysyp oliwkowobrązowy.
Ciekawostki
Podgrzybek brunatny to jeden z najbardziej pospolitych grzybów jadalnych.

Pytania
Czy podgrzybki są trujące.
Nie. Podgrzybki występujące w Polsce to grzyby jadalne.
Z czym można pomylić podgrzybka?
Podgrzybek jest podobny do szatana, czyli goryczaka żółciowego, bardzo gorzkiego w smaku. Szatan to grzyb trujący.
Czy podgrzybki nadają się do suszenia?
Tak. To jeden z najczęściej suszonych grzybów.
Czy podgrzybki nadają się do głębokiego mrożenia?
Tak.
Czy podgrzybki nadają się do marynaty w occie?
Tak. Szczególnie smaczne są młode okazy w zalewie octowej. Podgrzybki konserwuje się także we własnym soku.
Jak szybko rośnie podgrzybek?
Trudno w literaturze znaleźć odpowiedź na to pytanie. Proces ten zależy z pewnością od wielu czynników, w tym warunków pogodowych, rodzaju podłoża, sąsiedztwa roślin. Z doświadczenia autora tego artykułu wynika, że podgrzybek rośnie średnio kilka dni.
Przepisy kucharskie
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | ● | Podgrzybek brunatny: W lasach pojawiają się podgrzybki brunatne. | ||||||
● | ● | ● | Podgrzybek czerwonawy: Okres zbioru podgrzybka-czerwonawego. | |||||||||
● | ● | ● | ● | Podgrzybek zajączek: Okres występowania owocników podgrzybka zajączka. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | Podgrzybek złotopory: Okres występowania owocników podgrzybka złotoporego (złotawego). |
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Ewald Gerhardt - Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
© medianauka.pl, , RODZAJ-204
Data aktualizacji artykułu: 2021-03-31