Podgrzybek

Podgrzybek (Xerocomus) to rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych. W Europie występuje około 10 gatunków. Jednym z najczęściej zbieranych w Polsce grzybów jest podgrzybek brunatny.

To grzyby kapeluszowa z rurkami i porami od spodu kapelusza. Rurki łatwo odchodzą od miąższu. wierzch zwykle suchy i matowy.

Gatunki

Wykaz gatunków.


Podgrzybek brunatnyPodgrzybek brunatny PL

Xerocomus badius

Podgrzybek brunatny (Xerocomus badius) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, jeden z najczęściej zbieranych grzybów jadalnych. To grzyb o łagodnym, wyśmienitym smaku.


Podgrzybek czerwonawyPodgrzybek czerwonawy PL

Xerocomus rubellus

Podgrzybek czerwonawy (Xerocomus rubellus) to gatunek jadalnego, dość smacznego grzyba z rodziny borowikowatych, rzadko u nas spotykany.


Podgrzybek zajączekPodgrzybek zajączek PL

Xerocomus subtomentosus

Podgrzybek zajączek (Xerocomus subtomentosus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, bardzo smaczny i łagodny w smaku.


Podgrzybek złotoporyPodgrzybek złotopory PL

Xerocomellus chrysenteron

Podgrzybek złotopory, podgrzybek złotawy (Xerocomellus chrysenteron) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, bardzo smaczny ale mało trwały.



  • Podgrzybek pasożytniczy (Xerocomus parasiticus)
  • Podgrzybek obciętozarodnikowy (Xerocomus porosporus)

Zdjęcia - galeria



Występowanie i środowisko

Grzyby te występują w lasach iglastych i liściastych.

Tryb życia i zachowanie

To grzyby mikoryzowe, a czasem pasożyty.

Rozmnażanie

Wysyp oliwkowobrązowy.

Ciekawostki

Podgrzybek brunatny to jeden z najbardziej pospolitych grzybów jadalnych.

Pytania

Pytania

Czy podgrzybki są trujące.

Nie. Podgrzybki występujące w Polsce to grzyby jadalne.

Z czym można pomylić podgrzybka?

Podgrzybek jest podobny do szatana, czyli goryczaka żółciowego, bardzo gorzkiego w smaku. Szatan to grzyb trujący.

Czy podgrzybki nadają się do suszenia?

Tak. To jeden z najczęściej suszonych grzybów.

Czy podgrzybki nadają się do głębokiego mrożenia?

Tak.

Czy podgrzybki nadają się do marynaty w occie?

Tak. Szczególnie smaczne są młode okazy w zalewie octowej. Podgrzybki konserwuje się także we własnym soku.

Jak szybko rośnie podgrzybek?

Trudno w literaturze znaleźć odpowiedź na to pytanie. Proces ten zależy z pewnością od wielu czynników, w tym warunków pogodowych, rodzaju podłoża, sąsiedztwa roślin. Z doświadczenia autora tego artykułu wynika, że podgrzybek rośnie średnio kilka dni.


Przepisy kucharskie


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

      Podgrzybek brunatny: W lasach pojawiają się podgrzybki brunatne.
         Podgrzybek czerwonawy: Okres zbioru podgrzybka-czerwonawego.
        Podgrzybek zajączek: Okres występowania owocników podgrzybka zajączka.
       Podgrzybek złotopory: Okres występowania owocników podgrzybka złotoporego (złotawego).
Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Ewald Gerhardt - Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003

© medianauka.pl, , RODZAJ-204
Data aktualizacji artykułu: 2021-03-31



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
©® Media Nauka 2008-2023 r.