Podgrzybek zajączek

Podgrzybek zajączek

© adam88xx – stock.adobe.com

Podgrzybek zajączek (Xerocomus subtomentosus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, bardzo smaczny i łagodny w smaku.

Występowanie i środowisko PL

Zajączek rośnie w lasach iglastych i liściastych.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 3-12 cm średnicy.

Kapelusz jest oliwkowo-żółtawy, ochrowy, szarobrązowy. Kształt ma najpierw półkulisty, później wypukły. Skórka jest aksamitna, sucha.

Rurki i pory żółte, jaskrawe.

Miąższ jest żółtobiały, nie sinieje po przecięciu.

Trzon żółtawy, w górnej części brązowawy, cylindryczny, często wygięty.

Podobne gatunki

Podobny do zajączka jest podgrzybek czerwonobrązowy, podgrzybek złotawy i podgrzybek obciętozarodnikowy.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Podgrzybek zajączek
Xerocomus subtomentosus

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
7 VIII 9 X
Inne cechy

Kapelusz jest oliwkowo-żółtawy, ochrowy, szarobrązowy. Skórka jest aksamitna, sucha. Rurki i pory żółte. Miąższ nie sinieje po przecięciu.

Podgrzybek złotopory
Xerocomellus chrysenteron

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
7 VIII 9 X XI
Inne cechy

Kapelusz żółtawy lub brązowy, często z odcieniem oliwkowym lub nawet czerwonawym. Wierzch często popękany, zamszowy. Rurki i pory żółtawe, siniejące pod naciskiem. Pory duże. Miąższ niebieszczejący. Trzon zazwyczaj ze zgrubiałą podstawą.


Rozmnażanie

Zarodniki brązowawe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Cechy

Środowisko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzględniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników podgrzybka zajączka.

Pokrewne gatunki grzybów



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-02-13, GAT-639009




FacebookWhatsAppTwitter/XLinkedInEmail
©® Media Nauka 2008-2025 r.