
Podgrzybek zajączek
Podgrzybek zajączek (Xerocomus subtomentosus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, bardzo smaczny i łagodny w smaku.
Występowanie i środowisko PL
Zajączek rośnie w lasach iglastych i liściastych.
Owocniki pojawiają się od lipca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 3-12 cm średnicy.
Kapelusz jest oliwkowo-żółtawy, ochrowy, szarobrązowy. Kształt ma najpierw półkulisty, później wypukły. Skórka jest aksamitna, sucha.
Rurki i pory żółte, jaskrawe.
Miąższ jest żółtobiały, nie sinieje po przecięciu.
Trzon żółtawy, w górnej części brązowawy, cylindryczny, często wygięty.
Podobne gatunki
Podobny do zajączka jest podgrzybek czerwonobrązowy, podgrzybek złotawy i podgrzybek obciętozarodnikowy.
Rozmnażanie
Zarodniki brązowawe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2021-02-13, GAT-639009 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● ● Okres występowania owocników podgrzybka zajączka.
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste


gatunek jadalny

grzyb mikoryzowy
Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015