Logo Media Nauka

Facebook

Podgrzybek brunatny (Xerocomus badius)
© Dirk - stock.adobe.com

Podgrzybek brunatny

Podgrzybek brunatny (Xerocomus badius) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, jeden z najczęściej zbieranych grzybów jadalnych. To grzyb o łagodnym, wyśmienitym smaku. Świetnie nadaje się do suszenia i przetworów.

Występowanie i środowisko PL

Rośnie w lasach iglastych i rzadziej w liściastych.

Owocniki pojawiają się od czerwca do listopada.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 3-15 cm średnicy. Trzon ma 5-10 cm wysokości.

Kapelusz na początku ma ciemniejszą, brązową barwę, kształt półkulisty, potem wypukły o kasztanowo-brązowej, aksamitnej skórce. Z wiekiem staje się rozpostarty.

Rurki i pory żółtawe, starsze osobniki zielonożółtawe. Pod naciskiem zmieniają barwę na niebieskawą.

Miąższ jest białawy, żółtawy, pod wpływem dotyku staje się niebieskawy.

Trzon cylindryczny, żółtawy z podłużnymi, brązowymi włóknami, o zaostrzonej podstawie. Nie ma siateczki.

Podobne gatunki

Trudny do pomylenia z innymi gatunkami.

Rozmnażanie

Zarodniki brązowe.

Ochrona i zagrożenia

To często spotykany grzyb.

Ciekawostki

Po katastrofie w Czarnobylu w niektórych miejscach w Polsce podgrzybki mogą być radioaktywne. Oprócz radioaktywnych pierwiastków gromadzi także metale ciężkie.

Grzyb ten czasem jest nazywany czarnym łepkiem.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2021-01-30, GAT-638959


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

      W lasach pojawiają się podgrzybki brunatne.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny

Pokrewne gatunki grzybów

ikonaPodgrzybek zajączek
Xerocomus subtomentosus
ikonaPodgrzybek czerwonawy
Xerocomus rubellus
Borowikowate
Borowikowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015




Polecamy w naszym sklepie

Grzybownik i mapa
Grzyby lecznicze
Atlas grzybów
Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
Praktyczny atlas grzybów
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.