Podgrzybek brunatny
Podgrzybek brunatny (Xerocomus badius) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, jeden z najczęściej zbieranych grzybów jadalnych. To grzyb o łagodnym, wyśmienitym smaku. Świetnie nadaje się do suszenia i przetworów.
Zdjęcia – galeria
W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
© Dirk – stock.adobe.com
Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
Występowanie i środowisko PL
Rośnie w lasach iglastych i rzadziej w liściastych.
Owocniki pojawiają się od czerwca do listopada.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 3-15 cm średnicy. Trzon ma 5-10 cm wysokości.
Kapelusz na początku ma ciemniejszą, brązową barwę, kształt półkulisty, potem wypukły o kasztanowo-brązowej, aksamitnej skórce. Z wiekiem staje się rozpostarty.
Rurki i pory żółtawe, starsze osobniki zielonożółtawe. Pod naciskiem zmieniają barwę na niebieskawą.
Miąższ jest białawy, żółtawy, pod wpływem dotyku staje się niebieskawy.
Trzon cylindryczny, żółtawy z podłużnymi, brązowymi włóknami, o zaostrzonej podstawie. Nie ma siateczki.
Podobne gatunki
Trudny do pomylenia z innymi gatunkami.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb rurkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Kapelusz na brązową barwę. Rurki i pory żółtawe, starsze osobniki zielonożółtawe.
Smak: gorzki
Zapach: brak danych
Zdatność: niejadalny
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb rurkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Rurki i pory są białawe lub różowawe (u starszych owocników) i nigdy nie są żółte. Rurki brązowieją po nacisku.
Smak: orzechowy
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb rurkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Trzon ma barwę białą i brązową. W części górnej widoczna drobna, jasna siateczka.
Rozmnażanie
Zarodniki brązowe.
Ochrona i zagrożenia
To często spotykany grzyb.
Ciekawostki
Po katastrofie w Czarnobylu w niektórych miejscach w Polsce podgrzybki mogą być radioaktywne. Oprócz radioaktywnych pierwiastków gromadzi także metale ciężkie.
Grzyb ten czasem jest nazywany czarnym łepkiem.
Przepisy kucharskie
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | ● | W lasach pojawiają się podgrzybki brunatne. |
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste
gatunek jadalny
grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-01-30, GAT-638959