
Goryczak żółciowy, szatan
Goryczak żółciowy, szatan (Tylopilus felleus) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, bardzo podobny do prawdziwka (borowika szlachetnego). Ma bardzo gorzki smak, który czasem jest główną cechą odróżniającą ją od prawdziwka, szczególnie u młodych grzybów. Przyjemnie pachnie.
Występowanie i środowisko PL
Lasy liściaste i iglaste.
Owocniki pojawiają się od czerwca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 5-20 cm średnicy. Trzon ma 5-15 cm wysokości.
Kapelusz jasnobrązowy lub ciemnobrązowy, szeroki, mięsisty, matowy z wierzchu, śluzowaty po deszczu.
Rurki i pory są białawe lub różowawe (u starszych owocników), nigdy nie są żółte. Rurki łatwo odrywają się i brązowieją po nacisku. Są zatokowo wycięte.
Miąższ jest białawy, nie zmienia barwy przy nacisku.
Trzon pokrywa siateczkowy wzór, zwykle gruby, brązowo-żółty.
Podobne gatunki
Podobny do borowika szlachetnego.
Rozmnażanie
Zarodniki różowawe, brązowe, gładkie.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
To grzyb trujący. Zjedzenie go w większych ilościach powoduje silne zatrucie żołądkowo-jelitowe.

Pytania
Jak rozpoznać czy grzyb to szatan czy prawdziwek?
Starsze osobniki goryczaka mają różowawą siateczkę od spodu kapelusza. Wątpliwości można się pozbyć wykonując próbę smaku. Goryczak jest bardzo gorzki.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2021-01-24, GAT-638953 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ◂ ● ● ● ● W lasach pojawia się grzyb szatan (goryczak żółciowy).
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste


gatunek trujący

grzyb mikoryzowy
Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014