
Maślak sitarz
Maślak sitarz (Suillus bovinus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. Ma lekko gorzki smak. Nie należy do smacznych grzybów. Często bywa pomijany przez grzybiarzy, choć pojawia się zwykle masowo w dużych kępach.
Występowanie i środowisko PL
Rośnie w lasach iglastych. Jest związany z sosnami.
Owocniki pojawiają się od lipca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 4-12 cm średnicy. Trzon ma 2-6 cm wysokości.
Kapelusz żółty lub pomarańczowy. Kształt wypukły, z wiekiem spłaszczony. Wierzch zwykle wilgotny i lepki.
Pory żółte z zielonkawym odcieniem lub białawe, u starszych osobników oliwkowe, zwykle duże. Rurki zrośnięte mocno z kapeluszem (nie da się ich łatwo oderwać).
Miąższ jest żółtawy lub białawy.
Trzon żółtawy, pomarańczowy.
Podobne gatunki
Podobny do również jadalnego maślaka pstrego.
Rozmnażanie
Zarodniki oliwkowe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Inne popularne i lokalne nazwy tego grzyba to sitek, sitak..
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2021-02-06, GAT-638982 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● ● Okres występowania owocnika maślaka sitarza.
Cechy
lasy iglaste

gatunek jadalny

Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015