Maślak

Maślak (Suillus) to rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych, obejmujący wiele gatunków jadalnych i popularnych wśród grzybiarzy. Są bardzo smaczne.

To grzyby kapeluszowe, rurkowe. Kapelusz często śluzowaty, rzadziej suchy, najczęściej brązowawy lub żółtawy. Zwykle nie ma wątpliwości jak wygląda maślak. To dość łatwo rozpoznawalne gatunki grzybów i trudno je pomylić z innymi.

Występowanie

Spotykane w lasach, młodnikach, przy leśnych drogach w całej Polsce.

Tryb życia

To grzyby mikoryzowe.

Morfologia

Rurki zwykle dają się łatwo oddzielać od miąższu kapelusza. Trzon najczęściej smukły, często z pierścieniem.

Rozmnażanie

Wysyp żółtawy lub brązowawy.

Pytania

Pytania

Czy maślaki są trujące?

Wszystkie maślaki rosnące pospolicie w naszych lasach i zaprezentowane w naszym atlasie są jadalne. To grzyby, które mogą być bezpiecznie zbierane przez nawet początkujących grzybiarzy.

Czy maślaki można suszyć?

Jak wszystkie borowikowate maślaki nadają się do suszenia, chociaż jest to bardziej pracochłonne niż w przypadku borowików, podgrzybków, czy innych grzybów.

Czy maślaki nadają się do głębokiego mrożenia?

Tak.

Czy należy zdejmować skórkę z kapelusza?

Tak. Skórkę bezwzględnie należy zdjąć (jeśli to możliwe). Zresztą przychodzi to dość łatwo, ale nie dotyczy to niektórych gatunków (np. maślaka pstrego).


Gatunki

Wykaz gatunków, które zostały opisane w naszym serwisie.

Inne gatunki


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Borowiec dęty: Okres występowania owocników borowca dętego.
         Maślak pstry: Okres zbioru maślaka pstrego.
        Maślak sitarz: Okres występowania owocnika maślaka sitarza.
       Maślak ziarnisty: Okres występowania owocnika maślaka ziarnistego.
       Maślak zwyczajny: Okres zbioru maślaka zwyczajnego.
        Maślak żółty: Okres zbioru maślaka żółtego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Ewald Gerhardt - Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006
  • Ewald Gerhardt - Przewodnik. Grzyby, ISBN 83-7073-084-1, MULTICO 1995
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Praca zbiorowa pod redakcją Jana Kofmana - Encyklopedia Popularna PWN, ISBN 83-01-10416-3, PWN 1993
  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014

© medianauka.pl, , RODZAJ-201
Data aktualizacji artykułu: 2021-03-24



©® Media Nauka 2008-2023 r.