Maślak
Maślak (Suillus) to rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych, obejmujący wiele gatunków jadalnych i popularnych wśród grzybiarzy. Są bardzo smaczne.
To grzyby kapeluszowe, rurkowe. Kapelusz często śluzowaty, rzadziej suchy, najczęściej brązowawy lub żółtawy. Zwykle nie ma wątpliwości jak wygląda maślak. To dość łatwo rozpoznawalne gatunki grzybów i trudno je pomylić z innymi.
Gatunki
Wykaz gatunków.

Suillus cavipes
Borowiec dęty (Suillus cavipes) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, zaliczany do maślaków o przyjemnym zapachu i łagodnym smaku.

Suillus variegatus
Maślak pstry (Suillus variegatus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, niezbyt ceniony przez grzybiarzy za walory smakowe.

Suillus bovinus
Maślak sitarz (Suillus bovinus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. Ma lekko gorzki smak. Nie należy do smacznych grzybów. Często bywa pomijany przez grzybiarzy, choć pojawia się zwykle masowo.

Suillus granulatus
Maślak ziarnisty (Suillus granulatus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, wydzielający kropelki mlecznego soku.

Suillus luteus
Maślak zwyczajny lub po prostu maślak (Suillus luteus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. To grzyb o łagodnym, wyśmienitym smaku.

Suillus grevillei
Maślak żółty (Suillus grevillei) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. Towarzyszy modrzewiom.
- Maślak Bresadolowa (Suillus bresadolae)
- Suillus mediterraneensis
- Maślak limbowy (Suillus plorans)
- Maślak trydencki (Suillus tridentinus)
- Maślak lepki (Suillus viscidus)
Zdjęcia - galeria
Występowanie i środowisko
Spotykane w lasach, młodnikach, przy leśnych drogach w całej Polsce.
Tryb życia i zachowanie
To grzyby mikoryzowe.
Morfologia i anatomia
Rurki zwykle dają się łatwo oddzielać od miąższu kapelusza. Trzon najczęściej smukły, często z pierścieniem.
Rozmnażanie
Wysyp żółtawy lub brązowawy.

Pytania
Czy maślaki są trujące?
Wszystkie maślaki rosnące pospolicie w naszych lasach i zaprezentowane w naszym atlasie są jadalne. To grzyby, które mogą być bezpiecznie zbierane przez nawet początkujących grzybiarzy.
Czy maślaki można suszyć?
Jak wszystkie borowikowate maślaki nadają się do suszenia, chociaż jest to bardziej pracochłonne niż w przypadku borowików, podgrzybków, czy innych grzybów.
Czy maślaki nadają się do głębokiego mrożenia?
Tak.
Czy należy zdejmować skórkę z kapelusza?
Tak. Skórkę bezwzględnie należy zdjąć (jeśli to możliwe). Zresztą przychodzi to dość łatwo, ale nie dotyczy to niektórych gatunków (np. maślaka pstrego).
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Borowiec dęty: Okres występowania owocników borowca dętego. | ||||||||
● | ● | ● | Maślak pstry: Okres zbioru maślaka pstrego. | |||||||||
● | ● | ● | ● | Maślak sitarz: Okres występowania owocnika maślaka sitarza. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | Maślak ziarnisty: Okres występowania owocnika maślaka ziarnistego. | |||||||
● | ● | ● | ● | ● | Maślak zwyczajny: Okres zbioru maślaka zwyczajnego. | |||||||
● | ● | ● | ● | Maślak żółty: Okres zbioru maślaka żółtego. |
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Ewald Gerhardt - Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006
- Ewald Gerhardt - Przewodnik. Grzyby, ISBN 83-7073-084-1, MULTICO 1995
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Praca zbiorowa pod redakcją Jana Kofmana - Encyklopedia Popularna PWN, ISBN 83-01-10416-3, PWN 1993
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
© medianauka.pl, , RODZAJ-201
Data aktualizacji artykułu: 2021-03-24