Logo Media Nauka

Facebook



Maślak

Maślak (Suillus) to rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych, obejmujący wiele gatunków jadalnych i popularnych wśród grzybiarzy. Są bardzo smaczne.

To grzyby kapeluszowe, rurkowe. Kapelusz często śluzowaty, rzadziej suchy, najczęściej brązowawy lub żółtawy. Zwykle nie ma wątpliwości jak wygląda maślak. To dość łatwo rozpoznawalne gatunki grzybów i trudno je pomylić z innymi.

Gatunki

Wykaz gatunków.


Borowiec dętyBorowiec dęty PL

Suillus cavipes

Borowiec dęty (Suillus cavipes) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, zaliczany do maślaków o przyjemnym zapachu i łagodnym smaku.


Maślak pstryMaślak pstry PL

Suillus variegatus

Maślak pstry (Suillus variegatus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, niezbyt ceniony przez grzybiarzy za walory smakowe.


Maślak sitarzMaślak sitarz PL

Suillus bovinus

Maślak sitarz (Suillus bovinus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. Ma lekko gorzki smak. Nie należy do smacznych grzybów. Często bywa pomijany przez grzybiarzy, choć pojawia się zwykle masowo.


Maślak ziarnistyMaślak ziarnisty PL

Suillus granulatus

Maślak ziarnisty (Suillus granulatus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, wydzielający kropelki mlecznego soku.


Maślak zwyczajnyMaślak zwyczajny PL

Suillus luteus

Maślak zwyczajny lub po prostu maślak (Suillus luteus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. To grzyb o łagodnym, wyśmienitym smaku.


Maślak żółtyMaślak żółty PL

Suillus grevillei

Maślak żółty (Suillus grevillei) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. Towarzyszy modrzewiom.



  • Maślak Bresadolowa (Suillus bresadolae)
  • Suillus mediterraneensis
  • Maślak limbowy (Suillus plorans)
  • Maślak trydencki (Suillus tridentinus)
  • Maślak lepki (Suillus viscidus)

Zdjęcia - galeria



Występowanie i środowisko

Spotykane w lasach, młodnikach, przy leśnych drogach w całej Polsce.

Tryb życia i zachowanie

To grzyby mikoryzowe.

Morfologia i anatomia

Rurki zwykle dają się łatwo oddzielać od miąższu kapelusza. Trzon najczęściej smukły, często z pierścieniem.

Rozmnażanie

Wysyp żółtawy lub brązowawy.

Pytania

Pytania

Czy maślaki są trujące?

Wszystkie maślaki rosnące pospolicie w naszych lasach i zaprezentowane w naszym atlasie są jadalne. To grzyby, które mogą być bezpiecznie zbierane przez nawet początkujących grzybiarzy.

Czy maślaki można suszyć?

Jak wszystkie borowikowate maślaki nadają się do suszenia, chociaż jest to bardziej pracochłonne niż w przypadku borowików, podgrzybków, czy innych grzybów.

Czy maślaki nadają się do głębokiego mrożenia?

Tak.

Czy należy zdejmować skórkę z kapelusza?

Tak. Skórkę bezwzględnie należy zdjąć (jeśli to możliwe). Zresztą przychodzi to dość łatwo, ale nie dotyczy to niektórych gatunków (np. maślaka pstrego).


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Borowiec dęty: Okres występowania owocników borowca dętego.
         Maślak pstry: Okres zbioru maślaka pstrego.
        Maślak sitarz: Okres występowania owocnika maślaka sitarza.
       Maślak ziarnisty: Okres występowania owocnika maślaka ziarnistego.
       Maślak zwyczajny: Okres zbioru maślaka zwyczajnego.
        Maślak żółty: Okres zbioru maślaka żółtego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Ewald Gerhardt - Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006
  • Ewald Gerhardt - Przewodnik. Grzyby, ISBN 83-7073-084-1, MULTICO 1995
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Praca zbiorowa pod redakcją Jana Kofmana - Encyklopedia Popularna PWN, ISBN 83-01-10416-3, PWN 1993
  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014

© medianauka.pl, , RODZAJ-201
Data aktualizacji artykułu: 2021-03-24







Polecamy w naszym sklepie

Grzyby lecznicze
Grzybownik i mapa
Atlas grzybów
Praktyczny atlas grzybów
Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.