Maślak żółty

Maślak żółty

© Jaroslav Machacek – stock.adobe.com

Maślak żółty (Suillus grevillei) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych.

Występowanie i środowisko PL

To grzyb, który występuje w lasach iglastych w pobliżu modrzewia.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 4-10 cm średnicy.

Kapelusz żółtawy o gładkiej powierzchni.

Rurki i pory żółtawe.

Miąższ jest żółtawy lub białawy.

Trzon z zanikającym pierścieniem. W dolnej części widoczna pomarańczowo-czerwona siatka na żółtawym tle.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Maślak żółty
Suillus grevillei

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste

lasy iglaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
7 VIII 9 X
Inne cechy

Kapelusz żółtawy o gładkiej powierzchni. Rurki pory żółtawe. Miąższ jest żółtawy lub białawy. W dolnej części trzonu widoczna pomarańczowo-czerwona siatka na żółtawym tle.

Maślak zwyczajny
Suillus luteus

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste

lasy iglaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
6 7 VIII 9 X
Inne cechy

Kapelusz brązowy, czasem żółtobrązowy. Wierzch pokryty śluzem. Pory mają żółtą barwę, z wiekiem coraz bardziej ciemne. Rurki żółte, zrośnięte z trzonem. Trzon ma ciemny pierścień.


Rozmnażanie

Wysyp żółtobrązowy.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Należy zdejmować skórkę z kapelusza.

Cechy

Środowisko

lasy iglaste

lasy iglaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzględniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres zbioru maślaka żółtego.

Pokrewne gatunki grzybów



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003

© medianauka.pl, 2021-03-04, GAT-638984




FacebookWhatsAppTwitter/XLinkedInEmail
©® Media Nauka 2008-2025 r.