
Maślak żółty
Maślak żółty (Suillus grevillei) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych.
Występowanie i środowisko PL
To grzyb, który występuje w lasach iglastych w pobliżu modrzewia.
Owocniki pojawiają się od lipca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 4-10 cm średnicy.
Kapelusz żółtawy o gładkiej powierzchni.
Rurki i pory żółtawe.
Miąższ jest żółtawy lub białawy.
Trzon z zanikającym pierścieniem. W dolnej części widoczna pomarańczowo-czerwona siatka na żółtawym tle.
Rozmnażanie
Wysyp żółtobrązowy.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Należy zdejmować skórkę z kapelusza.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2021-03-04, GAT-638984 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● ● Okres zbioru maślaka żółtego.
Cechy
lasy iglaste

gatunek jadalny

grzyb mikoryzowy
Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015