
Maślak zwyczajny
Maślak zwyczajny lub po prostu maślak (Suillus luteus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. To grzyb o łagodnym, wyśmienitym smaku.
Występowanie i środowisko PL
Rośnie tylko w lasach iglastych pod sosnami, rzadziej pod świerkami i modrzewiami. Maślaki te najczęściej rosną w młodnikach całymi gromadami.
Owocniki pojawiają się od czerwca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 5-10 cm średnicy. Trzon ma 3-6 cm wysokości.
Kapelusz brązowy, czasem żółtobrązowy. Młode osobniki półkuliste, potem wypukłe, a następnie rozpostarte. Wierzch pokryty śluzem. Ma ostre brzegi. Młode osobniki kapelusze są połączone z trzonem białawą błonką.
Pory mają żółtą barwę, z wiekiem coraz bardziej ciemne. Rurki żółte, zrośnięte z trzonem.
Miąższ jest żółtobiały.
Trzon ma ciemny pierścień. Jest cylindryczny, nieco grubszy u podstawy.
Podobne gatunki
Trochę tylko podobny jest maślak ziarnisty.
Rozmnażanie
Zarodniki brązowe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.

Pytania
Czy należy zdejmować skórkę z kapelusza?
Tak. Skórkę bezwzględnie należy zdjąć. Zresztą przychodzi to dość łatwo.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2021-02-07, GAT-638985 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● ● ● Okres zbioru maślaka zwyczajnego.
Cechy
lasy iglaste

gatunek jadalny

Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015