Maślak zwyczajny
Maślak zwyczajny lub po prostu maślak (Suillus luteus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. To grzyb o łagodnym, wyśmienitym smaku.
Zdjęcia – galeria
W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
© Henri Koskinen – stock.adobe.com
Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
Występowanie i środowisko PL
Rośnie tylko w lasach iglastych pod sosnami, rzadziej pod świerkami i modrzewiami. Maślaki te najczęściej rosną w młodnikach całymi gromadami.
Owocniki pojawiają się od czerwca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 5-10 cm średnicy. Trzon ma 3-6 cm wysokości.
Kapelusz brązowy, czasem żółtobrązowy. Młode osobniki półkuliste, potem wypukłe, a następnie rozpostarte. Wierzch pokryty śluzem. Ma ostre brzegi. Młode osobniki kapelusze są połączone z trzonem białawą błonką.
Pory mają żółtą barwę, z wiekiem coraz bardziej ciemne. Rurki żółte, zrośnięte z trzonem.
Miąższ jest żółtobiały.
Trzon ma ciemny pierścień. Jest cylindryczny, nieco grubszy u podstawy.
Podobne gatunki
Trochę tylko podobny jest maślak ziarnisty.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: grzyb rurkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Kapelusz brązowy, czasem żółtobrązowy. Wierzch pokryty śluzem. Pory mają żółtą barwę, z wiekiem coraz bardziej ciemne. Rurki żółte, zrośnięte z trzonem. Trzon ma ciemny pierścień.
Sosna zwyczajna, sosna pospolita
(Pinus sylvestris)
Świerk pospolity
(Picea abies)
Modrzew europejski, modrzew pospolity
(Larix decidua)
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: grzyb rurkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Ma jaśniejszy kapelusz niż maślak zwyczajny.
Rozmnażanie
Zarodniki brązowe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Pytania
Czy należy zdejmować skórkę z kapelusza?
Tak. Skórkę bezwzględnie należy zdjąć. Zresztą przychodzi to dość łatwo.
Przepisy kucharskie
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | Okres zbioru maślaka zwyczajnego. |
Cechy
lasy iglaste
gatunek jadalny
grzyb mikoryzowy
Sosna zwyczajna, sosna pospolita
(Pinus sylvestris)
Świerk pospolity
(Picea abies)
Modrzew europejski, modrzew pospolity
(Larix decidua)
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Pokrewne gatunki grzybów
- Maślak sitarz (Suillus bovinus)
- Maślak żółty (Suillus grevillei)
- Maślak pstry (Suillus variegatus)
- Borowiec dęty (Suillus cavipes)
- Maślak ziarnisty (Suillus granulatus)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-02-07, GAT-638985