Borowik ponury
Borowik ponury (Boletus luridus) to gatunek trującego grzyba z rodziny borowikowatych. Ma łagodny smak. Jest niejadalny nawet po obgotowaniu.
Zdjęcia – galeria
W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

© tomasztc – stock.adobe.com
Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
Występowanie i środowisko PL
Rośnie w lasach iglastych i liściastych, w miejscach jasnych.
Owocniki pojawiają się od czerwca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 6-20 cm średnicy. Trzon ma 5-15 cm wysokości.
Kapelusz w kolorze żółtawym, oliwkowym, brązowawym, czerwonawym, z wierzchu zamszowaty. Kształt najpierw półkulisty, później wypukły.
Pory pomarańczowoczerwone, żółknące z wiekiem, siniejące przy dotyku. Rurki żółte, lekko zieleniejące z wiekiem.
Miąższ jest żółty, czerwonawy, siniejący.
Trzon żółtawy, pomarańczowy z czerwonawą siateczką, której oczka są podłużne. W górnej części wyraźny czerwony nalot, siniejący pod naciskiem.
Podobne gatunki
Jest bardzo podobny do jadalnego borowika ceglastoporego. Niedoświadczonym grzybiarzom trudno je odróżnić, dlatego odradzamy zbieranie borowików o czerwonych trzonach.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Boletus luridus
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: trujący
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb rurkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Trzon żółtawy, pomarańczowy z czerwonawą siateczką, której oczka są podłużne. W górnej części wyraźny czerwony nalot. Pory pomarańczowoczerwone, żółknące z wiekiem.
Boletus luridiformis
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb rurkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Trzon żółtawy z czerwonymi kosmkami. Ważną cechą jest brak siateczki na trzonie. Pory najpierw oliwkowożółte, potem pomarańczowe i czerwone.
Suillus variegatus
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: grzyb rurkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Pory oliwkowożółtawe, drobne, rurki mają podobną barwę, sinieją pod naciskiem. Wierzch kapelusza sprawia wrażenie posypanego piaskiem.
Rozmnażanie
Zarodniki brązowe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Bywa nazywany borowikiem szatańskim, choć to nazwa gatunkowa innego grzyba.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników borowika ponurego. |
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste


gatunek trujący

grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Pokrewne gatunki grzybów
- Borowik ceglastopory (Boletus luridiformis)
- Borowik szatański (Boletus satanas)
- Borowik szlachetny (Boletus edulis)
- Borowik usiatkowany (Boletus reticulatus)
- Borowik żółtopory (Boletus calopus)
- Borowik sosnowy (Boletus pinophilus)
- Borowik omglony (Boletus pulverulentus)
- Borowik rudopurpurowy (Boletus rhodopurpureus)
Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
© medianauka.pl, 2021-02-04, GAT-638973