logo

Podgrzybek złotopory

Podgrzybek złotopory, podgrzybek złotawy (Xerocomellus chrysenteron) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, bardzo smaczny ale mało trwały.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Występuje dość często w lasach iglastych i liściastych.

Owocniki pojawiają się od lipca do listopada.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 3-10 cm średnicy. Trzon ma 3-10 cm wysokości.

Kapelusz ma kolor żółtawy lub brązowy, często z odcieniem oliwkowym lub nawet czerwonawym. Wierzch często popękany, zamszowy.

Rurki i pory żółtawe, siniejące pod naciskiem. Pory dość duże.

Miąższ jest żółtobiały, po przekrojeniu lekko niebieszczejący.

Trzon żółtawy i czerwony (nie zawsze), cylindryczny, zazwyczaj ze zgrubiałą podstawą.

Podobne gatunki

Przypomina podgrzybka czerwonawego, zajączka. Można go też pomylić z trującym borowikiem żółtoporym (grubotrzonowym).

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Podgrzybek złotopory
Xerocomellus chrysenteron
Podgrzybek złotopory

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X XI
Inne cechy

Kapelusz żółtawy lub brązowy, często z odcieniem oliwkowym lub nawet czerwonawym. Wierzch często popękany, zamszowy. Rurki i pory żółtawe, siniejące pod naciskiem. Pory duże. Miąższ niebieszczejący. Trzon zazwyczaj ze zgrubiałą podstawą.

Podgrzybek zajączek
Xerocomus subtomentosus
Podgrzybek zajączek

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X
Inne cechy

Kapelusz jest oliwkowo-żółtawy, ochrowy, szarobrązowy. Skórka jest aksamitna, sucha. Rurki i pory żółte. Miąższ nie sinieje po przecięciu.

Borowik żółtopory
Boletus calopus
Borowik żółtopory

Smak: gorzki

Zapach: brak

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X
Inne cechy

Rurki i pory żółte, przy nacisku zmieniające barwę na sinozielone. Miąższ jest siniejący. Trzon w górnej części żółty, niżej czerwony, pokryty siateczką.


Rozmnażanie

Zarodniki brązowawe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To jeden z najszerzej rozpowszechnionych na świecie jadalnych gatunków grzybów rurkowatych.

Pytania

Pytania

Czy podgrzybek złotopory jest jadalny?

Tak.




© medianauka.pl, 2021-02-13, GAT-639010


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres występowania owocników podgrzybka złotoporego (złotawego).
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów

ikonaBorowik ceglastopory
Boletus luridiformis
ikonaBorowik szatański
Boletus satanas
ikonaMaślak sitarz
Suillus bovinus
ikonaMaślak żółty
Suillus grevillei
ikonaBorowik ponury
Boletus luridus
ikonaBorowik szlachetny
Boletus edulis
ikonaGoryczak żółciowy
Tylopilus felleus
ikonaBorowik usiatkowany
Boletus reticulatus
ikonaPodgrzybek brunatny
Xerocomus badius
ikonaPodgrzybek zajączek
Xerocomus subtomentosus
ikonaBorowik żółtopory
Boletus calopus
Borowikowate
Borowikowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Quiz
Quiz
Quiz
Quiz

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015




Polecamy w naszym sklepie

Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
kolorowe skarpetki góra lodowa
Mapa świata Puzzle
Grzyby lecznicze
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.