Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Brodziec piskliwy, kuliczek piskliwy
(Actilis hypoleucos)

Brodziec piskliwy, kuliczek piskliwy (Actilis hypoleucos) to gatunek ptaka z rodziny bekasowatych, z podrodziny brodźców. Samica jest podobna do samca. W szacie godowej ciało z wierzchu jest oliwkowoszare z czarnym kreskowaniem. Nad okiem biegnie jaśniejsza brew. Szyja i głowa po bokach jest szarawa, kreskowana. Spód jest biały. Ogon ma ciemne pióra, jasno obrzeżone. Ciemne kreskowanie nie występuje w szacie spoczynkowej, a spód jest białawy. Dziób ma czarny kolor i jest dość krótki. Nogi, również krótkie, są żółtawe lub zielonkawe.

Brodziec piskliwy, kuliczek piskliwy (Actilis hypoleucos)
© gabylegeai - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Brodziec piskliwy, kuliczek piskliwy (Actilis hypoleucos)
Nazwy obce
angielska: Common Sandpiper
niemiecka: Flussuferläufer
czeska: Pisík obecný
francuska: Chevalier guignette
hiszpańska: Andarríos chico
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Brodziec piskliwy, kuliczek piskliwy - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 22 cm
Ciężar: od 40 g do 75 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Bekasowate (Scolopacidae)

Występowanie i środowisko

Można go spotkać nad brzegami wód, szczególnie rzek. Pionowy zasięg występowania, to 4000 m n.p.m. Występuje w całej Palearktyce, zimuje w Afryce i Azji oraz Australii. U nas jest nielicznym ptakiem gniazdującym. Podczas wędrówek występuje dość licznie.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Do nas przylatuje od kwietnia do maja, a odlatuje od lipca do października. Przelatuje na krótkie odległości tuż nad wodą, sprężyście trzepocząc skrzydłami, z krótkim lotem szybowcowym ze skrzydłami łukowato wygiętymi w dół. Biega szybko po ziemi, co chwila się zatrzymując i kiwając charakterystycznie.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała 22 cm i ciężar 40-75 g. Skrzydło ma długość 11-12 cm.

Pożywienie

Poluje na owady, mięczaki, skorupiaki.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi, zwykle pod osłoną krzaków lub kępy traw. Raz w roku samica składa 4 jaja, które wraz z samcem wysiaduje przez 20-22 dni. Oboje opiekują się także młodymi. Młode już po kilku godzinach od wyklucia opuszczają gniazdo. Po trzech tygodniach uzyskują zdolność do lotu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podlega ochronie prawnej.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-11-01, GAT-4307


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
brodziec piskliwy
   tlo-ikonatlo-ikona       

Do Polski przylatuje brodziec piskliwy.

      tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

Brodziec piskliwy odlatuje na zimowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.