Logo Serwisu Media Nauka

Chronka pręgowana
(Thamnophilus doliatus)

Chronka pręgowana (Thamnophilus doliatus) to ptak z rodziny chronkowatych. Samiec jest pręgowany, ma czarno-białe upierzenie. Samica jest beżowa od spodu, z wierzchu ma pomarańczowy odcień. Wyraźnie widać żółte oczy. Na głowie znajduje się niewielki, ciemny czub.

Chronka pręgowana (Thamnophilus doliatus)
© Henner Damke - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Chronka pręgowana (Thamnophilus doliatus)
Nazwy obce
angielska: Barred Antshrike
niemiecka: Binden-Ameisenwürger, Bindenwollrücken
francuska: Batara rayé
hiszpańska: Batará barrado
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1764)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Chronka pręgowana - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 15 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Chronkowate (Thamnophilidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten zamieszkuje lasy, zarośla, brzegi lasów Ameryki Południowej i Środkowej. Stara się przebywać do wysokości 2-3 m nad ziemią.

Tryb życia i zachowanie

Występuje parami. Prowadzi dzienny tryb życia. Lot dość ciężki.

Pożywienie

Zjada przede wszystkim owady, które wędrujące kolumny mrówek wypłaszają z ich kryjówek.

Rozmnażanie

Gniazdo ma kształt otwartej czarki, budowanej w rozwidleniu gałęzi. Samica składa na ogół 2 jaja. Pisklęta są gniazdownikami.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-28, GAT-742







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.