Logo Media Nauka

Cudowronka krasnopióra

Cudowronka krasnopióra (Paradisaea raggiana) to pięknie ubarwiony rajski ptak. Samiec ma przepiękny, pierzasty ogon. Ubarwienie ciała jest brązowe, poza żółtawym ogonem oraz głową, na której znajdziemy plamy żółte, zielone i czarne. Samica jest mniejsza, brązowa, bez ozdób.

Cudowronka krasnopióra (Paradisaea raggiana)
© WONG SZE FEI - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Ptak ten zamieszkuje lasy deszczowe wschodniej części Nowej Gwinei.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi dzienny tryb życia. Jest ruchliwy i hałaśliwy.

Pożywienie

Cudowronka krasnopióra poluje na owady, rzadziej inne bezkręgowce. Zjada także owoce.

Rozmnażanie

Samce odbywają widowiskowe toki, prezentując swoje upierzenie przed potencjalną partnerką. Gniazdo buduje samica w kształcie otwartej czarki. Samica składa 1-2 jaja. Wysiaduje je sama przez 18-20 dni. Pisklęta są gniazdownikami.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Ptak ten widnieje w narodowym godle i na fladze Papui-Nowej Gwinei.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-31, GAT-745


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaLatawiec królewski
Cicinnurus regius




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.