Cudowronki

Cudowronki, rajskie ptaki (Paradisaeidae) to rodzina ptaków z rzędu wróblowych. Rodzina ta liczy dziś 42 gatunki w 14 rodzajach. W Polsce nie występują rajskie ptaki. Nazwa "rajskie ptaki" nie jest już stosowana do oznaczenia tej rodziny.

Wygląd

Ptaki te należą do najpiękniejszych i najbardziej efektownych na świecie. Bogactwo kolorów i struktur piór w tej rodzinie jest niezwykłe. Niektóre pióra są przekształcone w twory drutowate, wychodzące z głowy lub ogona. Samice mają maskujące ubarwienie. Są często od spodu kreskowane. Kolorowe są głównie gatunki poligyniczne. Gatunki monogamiczne nie są tak barwne. Samce są zwykle (poza jednym wyjątkiem) większe od samic.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Cudowronka krasnopióraCudowronka krasnopióra

Paradisaea raggiana

Cudowronka krasnopióra to przedstawiciel rajskich ptaków, występujący na Nowej Gwinei. Samiec ma przepiękny, pierzasty ogon. Ubarwienie ciała jest brązowe, poza żółtawym ogonem oraz głową.


Cudowronka wielka
Cudowronka wielka

Paradisaea apoda

Cudowronka wielka (Paradisaea apoda) to gatunek rajskiego ptaka z rodziny cudowronek. Samiec ma żółty wierzch głowy i szyi. Druga część głowy i gardło są zielone, nasada dzioba czarna.


Latawiec krasnogrzbiety
Latawiec krasnogrzbiety

Cicinnurus respublicus

Latawiec krasnogrzbiety (Cicinnurus respublicus) to gatunek ptaka rajskiego ptaka. Na głowie i karku samca kilka nieopierzonych obszarów w kolorze niebieskim, turkusowym, które tworzą kask.


Latawiec królewskiLatawiec królewski

Cicinnurus regius

Latawiec królewski (Cicinnurus regius) to gatunek ptaka z rodziny cudowronek, najmniejszy przedstawiciel rodziny. Samiec ma wierzch jaskrawy, czerwony, podobnie głowa aż po pierś. Spód biały, odcinający się zieloną półobrożą.


Ozdobnik lirogłowy
Ozdobnik lirogłowy

Lophorina superba

Ozdobnik lirogłowy, lirogłów (Lophorina superba) to gatunek rajskiego ptaka. Upierzenie czarne. Samiec ma niebieskawy kołnierz na piersi. Na karku pióra są dłuższe, mogą być nastroszone w piękny kołnierz.





Inne gatunki

  • tarczonos kusy (Astrapia brevicauda)
  • tarczonos długosterny (Astrapia carunculata)
  • astrapia białosterna (Astrapia mayeri)
  • astrapia czarna (Astrapia nigra)
  • astrapia żabotowa (Astrapia rothschildi)
  • astrapia słoneczna (Astrapia splendidissima)
  • astrapia lśniąca (Astrapia stephaniae)
  • latawiec złotogrzbiety (Cicinnurus magnificus)
  • pyszałek czarnodzioby (Drepanornis albertisi)
  • pyszałek jasnodzioby (Drepanornis bruijnii)
  • długoogon większy (Epimachus fastosus)
  • długoogon mniejszy (Epimachus meyeri)
  • ozdobnik krótkoskrzydły (Lophorina minor)
  • grabiec (Lycocorax pyrrhopterus)
  • fałdowron czarny (Manucodia ater)
  • fałdowron zielonawy (Manucodia chalybatus)
  • fałdowron rogaty (Manucodia comrii)
  • fałdowron lśniący (Manucodia jobiensis)
  • cudowronka złotogrzbieta (Paradisaea decora)
  • cudowronka białopióra (Paradisaea guilielmi)
  • cudowronka mniejsza (Paradisaea minor)
  • cudowronka czerwona (Paradisaea rubra)
  • cudowronka błękitna (Paradisaea rudolphi)
  • sześciopiór brązowawy (Parotia berlepschi)
  • sześciopiór białopióry (Parotia carolae)
  • sześciopiór rogaty (Parotia helenae)
  • sześciopiór białoczelny (Parotia lawesii)
  • sześciopiór czarny (Parotia sefilata)
  • sześciopiór garbonosy (Parotia wahnesi)
  • fałdowron trąbiący (Phonygammus keraudrenii)
  • wstęgogłów (Pteridophora alberti)
  • ozdobnik tarczowy (Ptiloris intercedens)
  • ozdobnik wspaniały (Ptiloris magnificus)
  • ozdobnik rajski (Ptiloris paradiseus)
  • ozdobnik mały (Ptiloris victoriae)
  • czarownik (Seleucidis melanoleucus)
  • flagowiec (Semioptera wallacii)

Występowanie i środowisko

Najwięcej gatunków występuje na Nowej Gwinei. Ptaki te można także spotkać na okolicznych wyspach, w północnej części Moluki i we wschodniej części Australii. Ich środowiskiem naturalnym są lasy nizinne i niektóre obszary górskich lasów. Kilka gatunków zamieszkuje namorzyny, luźne zakrzewienia.

Tryb życia i zachowanie

Są to bardzo ruchliwe i hałaśliwe ptaki.

Rozmnażanie

Samce odbywają spektakularne toki. Próbują zaimponować swoim upierzeniem samicom. Gniazdo ma najczęściej kształt otwartej czarki. Samica składa 1-2, rzadziej 3 jaja. Wysiadywanie trwa 14-27 dni, młode pozostają w gnieździe 14-30 dni.

Pożywienie

Ptaki te żywią się przede wszystkim owocami. Niektóre gatunki zjadają też owady, liście, pąki, kwiaty, drobne kręgowce. Generalnie ptaki te są wszystkożerne, choć upodobania co do diety zależą od danego gatunku.

Ochrona i zagrożenia

Cztery gatunki są narażone na wymarcie, osiem innych to ptaki bliskie zagrożenia wymarciem.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

To najpiękniej i najbarwniej upierzone ptaki na świecie. Niektóre pióra są przekształcone w twory drutowate, wychodzące z głowy lub ogona.

Niektóre gatunki są znane tylko ze skórek z handlu tymi ptakami.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/

Ptaki online na żywo

Ptaki online na żywo

W Internecie jest wiele stron z możliwością podglądania ptaków na żywo online, za pośrednictwem kamer. Najczęściej podgląda się ptaki w ich gniazdach oraz przy karmnikach.

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2015-03-31, RODZ-295
Data aktualizacji artykułu: 2021-09-16





Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Miasto
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Montessori - Zwierzęta
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.