Latawiec królewski

Latawiec królewski (Cicinnurus regius) to gatunek ptaka z rodziny cudowronek, najmniejszy przedstawiciel rodziny. Samiec ma wierzch jaskrawy, czerwony, podobnie głowa aż po pierś. Spód biały, odcinający się zieloną półobrożą. Od nasady skrzydeł odchodzą wachlarze ozdobnych piór zielono zakończonych. Para sterówek silnie wydłużona, wygięta lirowato, a na końcu zakończona zielonymi chorągiewkami. Dziób żółty, nad okiem ciemna plamka.


Latawiec królewski (Cicinnurus regius)
© Lunipa - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Ten rajski ptak występuje jedynie na Nowej Gwinei i kilku okolicznych wyspach. Występuje wysoko w koronach drzew.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 15 cm.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Gnieździ się w dziuplach.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To jedyny rajski ptak, który do rozrodu wykorzystuje dziuple drzew.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-12, GAT-3657






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.