Cukrzyk

Cukrzyk, cukrzyk bananowy (Coereba flaveola) to gatunek ptaka z rodziny tanagr. Niektóre źródła zaliczają ten gatunek do cukrzyków. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Ptak ten ma wierzch szary, szara jest także głowa, tu jednak biegnie długa i szeroka, biała brew na okiem, gardło jest szare. Spód ciała jest żółtawy. Na skrzydle widoczne białe lusterko.


Cukrzyk (Coereba flaveola)
© salparadis - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Cukrzyk występuje w lasach, zaroślach, w ogrodach, parkach Ameryki Południowej, Środkowej u południowej części Ameryki Północnej.

Tryb życia i zachowanie

To ptak osiadły.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 11 cm, ciężar 9-12 g. Język jest rozszczepiony na końcu. Jest to przystosowanie do pobierania nektaru.

Pożywienie

Odżywia się nektarem, a także owadami i owocami. Nazwa błędnie sugeruje, że banany są głównym składnikiem jego diety.

Rozmnażanie

Gniazdo jest zamknięte, nisko nad ziemią. Tylko samica wysiaduje jaja, których jest w zniesieniu od 3 do 6.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-12-01, GAT-12464




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.