Logo Media Nauka

PL

Czeczotka tundrowa

Czeczotka tundrowa, czeczotka polarna (Carduelis hornemanni) to gatunek ptaka z rodziny ziarnojadów, w niektórych źródłach wymieniany jako podgatunek czeczotki. Ma od niej krótszy dziób, jaśniejsze upierzenie, ma jednolicie biały kuper. Samiec ma różowy nalot na piersi.

Czeczotka tundrowa (Carduelis hornemanni)
© fotoparus - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Zasiedla tundrę Europy, Azji, Grenlandii i Ameryki Północnej, zasiedla lasy brzozowo-olchowe. Do Polski zalatuje wyjątkowo.

Tryb życia i zachowanie

Obserwacje w Polsce miały miejsce w okresie od połowy października do połowy kwietnia. Zdarzają się naloty większej liczby osobników.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 13 cm, a ciężar ciała 15 g.

Pożywienie

Zjada nasiona drzew, chwastów, traw. Latem poluje także na owady.

Rozmnażanie

Gniazdo zakłada na młodych drzewach lub krzewach, dość nisko nad ziemią.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-05, GAT-12799

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Czeczotka tundrowa
     

Okres obserwacji czeczotki tundrowej w Polsce.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCzeczotka
Carduelis flammea
ikonaCzyż
Carduelis spinus
ikonaDziwonia
Erythrina erythrinus
ikonaDzwoniec
Carduelis chloris
ikonaGil
Pyrrhula pyrrhula
ikonaGrubodziób
Coccothraustes coccothraustes
ikonaJer
Fringilla montifringilla
ikonaKanarek
Serinus canaria
ikonaKrzyżodziób sosnowy
Loxia pytyopsittacus
ikonaKrzyżodziób świerkowy
Loxia curvirostra
ikonaKulczyk
Serinus serinus
ikonaŁuskowiec
Pinicola enucleator
ikonaMakolągwa
Carduelis cannabina
ikonaOsetnik
Serinus citrinella
ikonaRzepołuch
Carduelis flavirostris
ikonaSzczygieł
Carduelis carduelis
ikonaZięba
Fringilla coelebs




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.