logo

Czeczotka tundrowa

Czeczotka tundrowa, czeczotka polarna (Acanthis hornemanni) to gatunek ptaka z rodziny ziarnojadów, w niektórych źródłach wymieniany jako podgatunek czeczotki. Ma od niej krótszy dziób, jaśniejsze upierzenie, ma jednolicie biały kuper. Samiec ma różowy nalot na piersi.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Zasiedla tundrę Europy, Azji, Grenlandii i Ameryki Północnej, zasiedla lasy brzozowo-olchowe. Do Polski zalatuje wyjątkowo.

Tryb życia i zachowanie

Obserwacje w Polsce miały miejsce w okresie od połowy października do połowy kwietnia. Zdarzają się naloty większej liczby osobników.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 13 cm, a ciężar ciała 15 g.

Pożywienie

Zjada nasiona drzew, chwastów, traw. Latem poluje także na owady.

Rozmnażanie

Gniazdo zakłada na młodych drzewach lub krzewach, dość nisko nad ziemią.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.



© medianauka.pl, 2019-05-05, GAT-12799


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

     Okres obserwacji czeczotki tundrowej w Polsce.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCzeczotka (zwyczajna)
Acanthis flammea
Łuszczakowate
Łuszczakowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Kostka
kolorowe skarpetki góra lodowa
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kubek sowy
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.