Czeczotka (zwyczajna)

Czeczotka (Acanthis flammea) to wprawdzie lęgowy ptak krajowy, ale skrajnie nieliczny. Ma charakterystyczną czerwoną czapeczkę na przedzie głowy. Wierzch jest brązowawy, spód szary z różowym nalotem na piersi i gardle u samców. Po bokach i z wierzchu, a także na kuprze występuje ciemne kreskowanie. Dziób jest krótki, ostro zakończony, żółty.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Ptak ten występuje w Europie, Azji oraz w Ameryce Północnej. W Polsce głównie spotykana podczas migracji. Lęgi odbywają się wyjątkowo rzadko na wybrzeżu morskim na wydmach i w górach w strefie kosodrzewiny (tylko podgatunek C. f. cabaret). Podczas przelotów można czeczotki zaobserwować na różnego rodzaju nieużytkach obfitujących w chwasty, skrajach lasów.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi wędrowny i w niektórych rejonach osiadły tryb życia. Prowadzi stadne życie, poza okresem rozrodczym, w którym żyje w parach.

Pożywienie

Podstawę pożywienia czeczotki stanowią nasiona drzew iglastych. W okresie rozrodu poluje także na owady i pajęczaki.

Rozmnażanie

W ciągu roku czeczotka wyprowadza dwa lęgi. Gniazduje w krzewach, na drzewach lub na ziemi. Od połowy kwietnia samica składa 4-6 (7) jaj, które sama wysiaduje przez 10-12 dni czasem już od zniesienia pierwszego jaja. Samiec pomaga karmić młode. Niecałe dwa tygodnie młode potrzebują aby nauczyć się latać.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej. Populacja krajowa szacowana jest na 100-200 par lęgowych i sukcesywnie wzrasta.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Acanthis f. cabaret - czeczotka brązowa, (Statius Muller, 1776)
  • Acanthis f. cabaret - czeczotka (zwyczajna), (Linnaeus, 1758)


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

Możliwość obserwacji w Polsce czeczotki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCzeczotka tundrowa
Acanthis hornemanni
Łuszczakowate
Łuszczakowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2015-06-20, GAT-859






Polecamy w naszym sklepie

Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Paw Puzzle
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Montessori - Zwierzęta
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.