PL

Czerwończyk nieparek, czerwończyk większy

Czerwończyk nieparek, czerwończyk większy (Lycaena dispar) to motyl o czerwonych skrzydłach z ciemnymi plamkami i obwódkami. Czułki są prążkowane. Samiec ma skrzydła z metalicznym połyskiem, obwódka skrzydeł jest cienka, a na przednim skrzydle znajduje się pojedyncza plamka. Samice tylne skrzydła mają przycienione, obwódka jest szersza, a na przednich skrzydłach znajduje się kilka plamek. Gąsienice są zielone z brunatną głową. Poczwarka jest szarobrązowa, przytwierdzona do spodu liści.


Czerwończyk nieparek, czerwończyk większy  (Lycaena dispar)
Samica czerwończyka nieparka © Floriana - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Występuje w dużej części Europy. Gatunek ten jest wymarły w Anglii. W Polsce dość pospolity. Można go spotkać na wilgotnych łąkach, torfowiskach.

Tryb życia i zachowanie

Jest to motyl aktywny w dzień. Zimuje gąsienica.

Pożywienie

Rośliny żywicielki to szczaw, przede wszystkim szczaw wodny.

Rozmnażanie

Rozwój gąsienic ulega sporym wahaniom. Okres ten wynosi od dwóch tygodni do kilku miesięcy.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce nie jest zagrożony.

Ciekawostki

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2014-10-05, GAT-664

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
czerwończyk nieparek
        

Okres lotu czerwończyka nieparka (większego).

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.