Czubik koroniasty

Czubik koroniasty, jerzyk drzewny (Hemiprocne coronata) to gatunek ptaka z rodziny czubików. Upierzenie szaroniebieskawe z wierzchu, jasne od spodu. Przez oko biegnie czarny pasek ograniczony białą kreską. Na głowie czubek. Ogon długi, rozwidlony. Samiec ma rdzawą plamę na policzku i pod dziobem.


Czubik koroniasty (Hemiprocne coronata)
© PACO COMO - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w południowej części Azji na obszarach przerzedzonych lasów, terenach otwartych z zadrzewieniami. Nie stroni od sąsiedztwa człowieka.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 23-25 cm.

Pożywienie

Poluje na owady, głównie muchy, chrząszcze i pluskwy.

Rozmnażanie

Gniazdo zakłada na drzewie. Samica składa tylko jedno jajo. Wysiaduje je wraz z samcem.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-05, GAT-16195






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.