logo

Czubik mały

Czubik mały (Hemiprocne comata) to gatunek ptaka z rodziny jerzykowatych. Upierzenie brązowe, skrzydła i głowa niebieskie. Nad i pod okiem biegną białe pasy, policzek jest rdzawy. Czubek jest niewielki.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Indonezji. To ptak leśny.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia.

Pożywienie

Poluje na owady w koronach drzew.

Rozmnażanie

Gniazdo czubika małego ma około 2,5 cm średnicy i zmieści się w nim zaledwie jedno jajo, które ptak przykleja śliną do dna gniazda.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2019-01-04, GAT-7679




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCzubik koroniasty
Hemiprocne coronata
Jerzykowate
Jerzykowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Mapa świata Puzzle
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Paw Puzzle
Kubek zwierzęta Bałtyku
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.