Dereń jadalny

Dereń jadalny (Cornus mas)

© imageBROKER - Fotolia.com

Dereń jadalny, dereń właściwy (Cornus mas L.) to gatunek krzewu lub niewysokiego drzewa z rodziny dereniowatych. To dość gęsty krzew o sztywnej i szerokiej sylwetce. To roślina miododajna.

Można spotkać następujące odmiany:

 

Występowanie i środowisko PL

Dereń jadalny występuje naturalnie w południowej Europie i zachodniej części Azji. Zasiedla lasy, zarośla, górskie zbocza, doliny rzek. Jest uprawiany także w Polsce. Wymaga słonecznego i osłoniętego stanowiska. Znosi półcień. Nie ma dużych wymagań glebowych. Jest też odporny na mróz i suszę oraz miejskie warunki.

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie w okresie od marca do kwietnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość zwykle 2-8 m, najwyżej 10-13 m.

Pędy są zielone lub brązowe, lekko owłosione.

Liście są eliptyczne, z wierzchu matowe, od spodu błyszczące, o długości od 4 do 10 cm, zaostrzone.

Kwiaty są drobne, zebrane w baldachy, zielonkawożółte, z długimi pręcikami.

Owoc ma czerwony kolor, jest podługowaty, jest jadalny, ma cierpki smak.

Nasiona zawarte w owocu w postaci pestek.

Kora ma pomarańczowobrązowy kolor z łuseczkami.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To jeden z najwcześniej zakwitających krzewów w ogrodach w Polsce.

Drewno derenia jest bardzo twarde.

Pestki derenia można opalić i zmielić, używać jak kawę.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Kwitnie dereń jadalny.
          Dojrzewają owoce derenia jadalnego.
uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Właściwości glebyNie ma specjalnych wymagań co do gleby. Lubi podłoże wapienne.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
Czas uprawyWieloletnia.
MrozoodpornośćDrzewo odporne na mróz.
Strefa mrozoodporności5b
Odporność na warunki miejskieTak.
PrzycinanieZnosi dobrze.
Inne zastosowaniaRoślina nadaje się na żywopłot.
StanowiskoNasłonecznione lub półcieniste ale osłonięte od wiatru.
Dodatkowe informacjeGatunek odporny na suszę.

zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina o leczniczych właściwościach.
Zastosowanie terapeutyczne
  • niestrawność
  • gorączka
  • zapalenie stawów
  • biegunka
Sposób działania,
właściwości lecznicze
Owoce są zjadane w stanie surowym i przetworzonym. Zawierają kwasy organiczne, witaminy i sole mineralne. Stosuje się w celach leczniczych sok z derenia.
Przyjmowana postać
  • postać surowa, produkt spożywczy
SurowiecOwoce.

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Praca zbiorowa – 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015
  • Bronisław Szmit, Bronisław Jan Szmit, Maciej Mynett – Drzewa i krzewy liściaste, ISBN 978-83-7073-724-5, Multico Oficyna Wydawnicza 2013
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005

© medianauka.pl, 2018-07-22, GAT-5600
Data aktualizacji artykułu: 2024-10-10




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.