Logo Media Nauka

Facebook

Dostojka selene (Boloria selene)
© M.R. Swadzba - Fotolia.com

Dostojka selene

Dostojka selene (Boloria selene) to motyl z rodziny rusałkowatych. Skrzydła są z wierzchu pomarańczowe z wieloma czarnymi plamkami. Od spodu skrzydła mają złożony rysunek z białych, żółtych i pomarańczowych obszarów oraz z ciemnych plamek. Samica jest nieco większa od samca.

Występowanie i środowisko PL

Motyl ten jest spotykany prawie w całej Europie, w Azji i Ameryce Północnej. Gatunek ten występuje na terenie całego kraju i to dość licznie. Preferuje suche tereny, polany, skraje lasów, także wilgotne łąki i torfowiska.

Tryb życia i zachowanie

Larwa w poszukiwaniu pokarmu może przebyć dość duże odległości, rzędu kilku metrów. Zimuje gąsienica. Inaczej jak u innych dostojek, larwy selene unikają słońca.

Pożywienie

Larwy żywią się fiołkami.

Rozmnażanie

Samica składa jaja na roślinie żywicielce, w jej pobliżu lub na ziemi, pojedynczo. W ciągu roku pojawiają się dwa pokolenia, w obszarach górskich - jedno pokolenie.

Ochrona i zagrożenia

Gatunek tego motyla nie jest zagrożony wymarciem.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-10-04, GAT-982


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okresy lotu dostojki selene.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki owadów

ikonaDostojka dia
Boloria dia
ikonaDostojka eunomia
Boloria eunomia
Rusałkowate
Rusałkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak szybko latają owady?

Jak szybko latają owady?

Owady są jedynymi bezkręgowcami, które potrafią latać. Część owadów porusza się w powietrzu lotem spadochronowym, szybowcowym, pływnym lub stojącym. Rozpiętość prędkości i różnych gatunków jest znaczna i może być zaskakująco duża.



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.