Drop australijski

Drop australijski (Ardeotis australis) to ptak z rodziny dropi. Wierzch brązowoszary z czarnym nakrapianiem pokryw skrzydeł. Wierzch głowy czarny. Reszta głowy, szyja i spód są jasnoszare poza ciemną linią na piersi.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Drop ten występuje niemalże w całej Australii oraz w południowej części Nowej Gwinei. Jego środowiskiem są sawanny, półpustynie, tereny otwarte.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 90-120 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 230 cm.

Pożywienie

Ptak ten żywi się pokarmem roślinnym, w tym nasionami, owocami. Poluje też na owady i drobne kręgowce.

Rozmnażanie

Samica raz w roku składa 1-2 jaja na ziemi. Inkubacja trwa 24 dni. Sama wychowuje młode.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To największy latający ptak w Australii.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaDrop białoskrzydły
Ardeotis denhami
ikonaDrop olbrzymi
Ardeotis kori
Dropie
Dropie

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016

© medianauka.pl, 2020-01-05, GAT-2510




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.