Logo Media Nauka

Drop australijski (Ardeotis australis)
© Walter_D - stock.adobe.com

Drop australijski

Drop australijski (Ardeotis australis) to ptak z rodziny dropi. Wierzch brązowoszary z czarnym nakrapianiem pokryw skrzydeł. Wierzch głowy czarny. Reszta głowy, szyja i spód są jasnoszare poza ciemną linią na piersi.

Występowanie i środowisko

Drop ten występuje niemalże w całej Australii oraz w południowej części Nowej Gwinei. Jego środowiskiem są sawanny, półpustynie, tereny otwarte.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 90-120 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 230 cm.

Pożywienie

Ptak ten żywi się pokarmem roślinnym, w tym nasionami, owocami. Poluje też na owady i drobne kręgowce.

Rozmnażanie

Samica raz w roku składa 1-2 jaja na ziemi. Inkubacja trwa 24 dni. Sama wychowuje młode.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To największy latający ptak w Australii.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2020-01-05, GAT-2510


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaDrop olbrzymi
Ardeotis kori
Dropie
Dropie

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

W stadach duże ptaki na długich dystansach tworzą w locie szyk klucza w kształcie litery V. Dlaczego tak się dzieje?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2020 r.