logo

Drop olbrzymi

Drop olbrzymi (Ardeotis kori) to gatunek dużego ptaka z rodziny dropi. Samica jest mniejsza od samca. Upierzenie głowy i szyi jest pstre, wyraźnie widać czarno-białe, drobne kreskowanie. Na głowie ciemny czub. Wierzch jest brązowy, spód jasny. Na skrzydłach są widoczne białe plamy.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Dropia olbrzymiego można spotkać na sawannach i stepach południowej i środkowo-wschodniej Afryki.

Tryb życia i zachowanie

Występuje w parach lub niewielkich stadach.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi około 137 cm. Samiec waży 9-13,6 kg, a samica około 5 kg.

Pożywienie

Zjada nasiona, drobne kręgowce i owady (głownie szarańczaki).

Rozmnażanie

Samica składa 1-2 jaja bezpośrednio na ziemi, które wysiaduje sama przez 23-24 dni.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To największy latający ptak w Afryce.



© medianauka.pl, 2019-01-21, GAT-2512




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaDrop białoskrzydły
Ardeotis denhami
ikonaDrop australijski
Ardeotis australis
Dropie
Dropie

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

kolorowe skarpetki góra lodowa
Montessori - Zwierzęta
Mapa świata Puzzle
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.