Logo Media Nauka

Drop olbrzymi

Drop olbrzymi (Ardeotis kori) to gatunek dużego ptaka z rodziny dropi. Samica jest mniejsza od samca. Upierzenie głowy i szyi jest pstre, wyraźnie widać czarno-białe, drobne kreskowanie. Na głowie ciemny czub. Wierzch jest brązowy, spód jasny. Na skrzydłach są widoczne białe plamy.

Drop olbrzymi (Ardeotis kori)
© JAG IMAGES - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Dropia olbrzymiego można spotkać na sawannach i stepach południowej i środkowo-wschodniej Afryki.

Tryb życia i zachowanie

Występuje w parach lub niewielkich stadach.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi około 137 cm. Samiec waży 9-13,6 kg, a samica około 5 kg.

Pożywienie

Zjada nasiona, drobne kręgowce i owady (głownie szarańczaki).

Rozmnażanie

Samica składa 1-2 jaja bezpośrednio na ziemi, które wysiaduje sama przez 23-24 dni.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To największy latający ptak w Afryce.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-21, GAT-2512


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaDrop
Otis tarda
ikonaDropik rdzawoczuby
Lophotis ruficrista
ikonaHubara
Chlamydotis undulata
ikonaHubarka arabska
Chlamydotis macqueenii
ikonaStrepet
Tetrax tetrax




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.