Logo Media Nauka

Dropie

Dropie (Otididae) to rodzina ptaków z rzędu żurawiowatych. Rodzina ta liczy dziś 9 rodzajów i 25 gatunków. W Polsce żyją 3 gatunki z tej rodziny ptaków.

Wygląd

Cechą charakterystyczną są długie nogi, nie opierzone, długie palce. Upierzenie z wierzchu zwykle płowe lub szare z ciemnym rysunkiem. Spód jasny. U niektórych gatunków występują czuby lub wąsy ze szczeciniastych piór, a także pasy długich piór po bokach szyi.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


DropDrop PL Zalatujący  ! 

Otis tarda

Drop to gatunek dużego ptaka, będący obecnie na wymarciu, jest bardzo nieliczny w naszym kraju. W szacie godowej samiec ma wierzch ciała rdzawy, upstrzony ciemnymi plamami, ułożone faliście. Głowa i szyja popielate.


Drop olbrzymiDrop olbrzymi

Ardeotis kori

Drop olbrzymi (Ardeotis kori) to gatunek dużego ptaka z rodziny dropi. Samica jest mniejsza od samca. Upierzenie głowy i szyi jest pstre, wyraźnie widać czarno-białe, drobne kreskowanie. Na głowie ciemny czub.


Dropik rdzawoczubyDropik rdzawoczuby

Lophotis ruficrista

Dropik rdzawoczuby (Lophotis ruficrista) to ptak z rodziny dropi. Upierzenie z wierzchu brązowe z ciemnymi i jasnymi plamami, spód czarny, w okolicy piersi białe pióra. Szyja z przodu ciemniej ubarwiona.


HubaraHubara

Chlamydotis undulata

Hubara, hubara saharyjska (Chlamydotis undulata) to gatunek ptaka z rodziny dropi, mający majestatyczna postawę ciała. Szyja długa. Nogi także. Upierzenie w kolorze piaskowym z delikatnym rysunkiem. Na głowie występuje niewielki czub.


Hubarka arabskaHubarka arabska PL Zalatujący  ! 

Chlamydotis macqueenii

Hubarka arabska, hubara arabska (Chlamydotis macqueenii) to gatunek ptaka z rodziny dropi, bardzo podobny do hubary, uznawany niegdyś za jej podgatunek


StrepetStrepet PL Zalatujący  ! 

Tetrax tetrax

To jeden z mniejszych przedstawicieli dropi, obserwowany u nas ostatnio w 1950 roku. Ubarwienie płowe. U samca na szyi znajduje się szeroka ciemna obroża z białymi przepaskami na brzegach.



Zdjęcia - galeria



Inne gatunki

  • Dropik czarny (Afrotis afra)
  • Dropik jasnoskrzydły (Afrotis afraoides)
  • Drop arabski (Ardeotis arabs)
  • Drop australijski (Ardeotis australis)
  • Drop indyjski (Ardeotis nigriceps)
  • Dropik modry (Eupodotis caerulescens)
  • Dropik somalijski (Eupodotis humilis)
  • Dropik namibijski (Eupodotis rueppellii)
  • Dropik senegalski (Eupodotis senegalensis)
  • Dropik szaroszyi (Eupodotis vigorsii)
  • Hubarka bengalska (Houbaropsis bengalensis)
  • Dropik białouchy (Lissotis hartlaubii)
  • Dropik czarnobrzuchy (Lissotis melanogaster)
  • Dropik bladoczuby (Lophotis gindiana)
  • Dropik sahelski (Lophotis savilei)
  • Dropik białoskrzydły (Neotis denhami)
  • Dropiak etiopski (Neotis heuglinii)
  • Dropiak czarnogłowy (Neotis ludwigii)
  • Drop nubijski (Neotis nuba)
  • Hubarka długoczuba (Sypheotides indica)

Występowanie i środowisko

Występują w Afryce, Europie, Azji, jeden gatunek w Australii. W Europie żyją 3 gatunki, wszystkie można spotkać w Polsce, jeden z nich jest lęgowy. Ich środowiskiem są stepy, półpustynie.

Tryb życia i zachowanie

Latają niechętnie, dobrze biegają. Potrafią biegać z prędkością 40 km/h. Są bardzo czujne i płochliwe.

Morfologia i anatomia

Dropie nie mają gruczołu kuprowego. Nie posiadają także tylnego palca. Dropie nie mają wola, mają silnie umięśniony żołądek i długie jelito ślepe, które wraz z połykanymi kamykami umożliwiają trawienie różnorodnego pokarmu.

Rozmnażanie

Gnieżdżą się na ziemi. Gniazdo to niewysłane roślinnością niewielkie zagłębienie w ziemi. Samica składa zwykle 1-2 jaja (niektóre gatunki do 6). Czas inkubacji wynosi 20-25 dni. Samce nie wysiadują jaj. Odbywają widowiskowe toki.

Pożywienie

Żywią się pokarmem mieszanym. Zjadają pędy, kwiaty, nasiona, jagody, chrząszcze, szarańczaki, małe gady, płazy, ssaki, jaja, pisklęta.

Ochrona i zagrożenia

Zagrożone są drop indyjski, hubarka bengalska, hubarka długoczuba, narażony jest drop zwyczajny.

Ciekawostki

To jedne z najcięższych ptaków latających.

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Drop
          

Trwa okres lęgowy dropia.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.



© medianauka.pl, 2014-01-06, RODZ-203



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.