logo




Dropie

Dropie (Otididae) to rodzina ptaków z rzędu żurawiowatych. Rodzina ta liczy dziś 9 rodzajów i 25 gatunków. W Polsce żyją 3 gatunki z tej rodziny ptaków.

Wygląd

Cechą charakterystyczną są długie nogi, nie opierzone, długie palce. Upierzenie z wierzchu zwykle płowe lub szare z ciemnym rysunkiem. Spód jasny. U niektórych gatunków występują czuby lub wąsy ze szczeciniastych piór, a także pasy długich piór po bokach szyi.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Drop (zwyczajny)Drop (zwyczajny) PL Zalatujący  ! 

Otis tarda

Drop to gatunek dużego ptaka, będący obecnie na wymarciu, jest bardzo nieliczny w naszym kraju. W szacie godowej samiec ma wierzch ciała rdzawy, upstrzony ciemnymi plamami, ułożone faliście. Głowa i szyja popielate.


Hubara arabskaHubara arabska PL Zalatujący  ! 

Chlamydotis macqueenii

Hubarka arabska, hubara arabska (Chlamydotis macqueenii) to gatunek ptaka z rodziny dropi, bardzo podobny do hubary, uznawany niegdyś za jej podgatunek


StrepetStrepet PL Zalatujący  ! 

Tetrax tetrax

To jeden z mniejszych przedstawicieli dropi, obserwowany u nas ostatnio w 1950 roku. Ubarwienie płowe. U samca na szyi znajduje się szeroka ciemna obroża z białymi przepaskami na brzegach.


Drop australijskiDrop australijski

Ardeotis australis

Drop australijski (Ardeotis australis) to ptak z rodziny dropi. Wierzch brązowoszary z czarnym nakrapianiem pokryw skrzydeł. Wierzch głowy czarny. Reszta głowy, szyja i spód są jasnoszare poza ciemną linią na piersi.


Drop białoskrzydłyDrop białoskrzydły

Ardeotis denhami

Dropik białoskrzydły (Neotis denhami) to gatunek dropia. Wierzch ciemnobrązowy, cześć skrzydeł i ogona czarno-biała, pstrokata, głowa i szyja szarawe, u nasady szyi rdzawy nalot.


Drop olbrzymiDrop olbrzymi

Ardeotis kori

Drop olbrzymi (Ardeotis kori) to gatunek dużego ptaka z rodziny dropi. Samica jest mniejsza od samca. Upierzenie głowy i szyi jest pstre, wyraźnie widać czarno-białe, drobne kreskowanie. Na głowie ciemny czub.


Dropik czarnobrzuchy
Dropik czarnobrzuchy

Lissotis melanogaster

Dropik czarnobrzuchy (Lissotis melanogaster) to gatunek ptaka z rodziny dropi. U samca prawie cały spód jest czarny, oddzielony od płowych, nakrapianych piór białym obszarem.


Dropik czarnyDropik czarny

Afrotis afra

Dropik czarny (Afrotis afra) to gatunek dropia. Upierzenie z wierzchu biało-brązowawe, w prążki. spód i szyja czarne, głowa czarna z białymi plamami. nogi żółte, silne, dość długie.


Dropik jasnoskrzydłyDropik jasnoskrzydły

Afrotis afraoides

Dropik jasnoskrzydły (Afrotis afraoides) to gatunek dropia. Upierzenie z wierzchu biało-ciemnobrązowe, w prążki. Spód i szyja czarne, głowa czarna z białymi za oczami i jasną czapeczką.


Dropik rdzawoczubyDropik rdzawoczuby

Lophotis ruficrista

Dropik rdzawoczuby (Lophotis ruficrista) to ptak z rodziny dropi. Upierzenie z wierzchu brązowe z ciemnymi i jasnymi plamami, spód czarny, w okolicy piersi białe pióra. Szyja z przodu ciemniej ubarwiona.


Hubara saharyjskaHubara saharyjska

Chlamydotis undulata

Hubara, hubara saharyjska (Chlamydotis undulata) to gatunek ptaka z rodziny dropi, mający majestatyczna postawę ciała. Szyja długa. Nogi także. Upierzenie w kolorze piaskowym z delikatnym rysunkiem. Na głowie występuje niewielki czub.





Inne gatunki

  • drop arabski (Ardeotis arabs)
  • drop etiopski (Ardeotis heuglinii)
  • drop czarnogłowy (Ardeotis ludwigii)
  • drop indyjski (Ardeotis nigriceps)
  • drop nubijski (Ardeotis nuba)
  • dropik modry (Eupodotis caerulescens)
  • dropik senegalski (Eupodotis senegalensis)
  • dropik somalijski (Heterotetrax humilis)
  • dropik namibijski (Heterotetrax rueppelii)
  • dropik szaroszyi (Heterotetrax vigorsii)
  • hubarka bengalska (Houbaropsis bengalensis)
  • dropik białouchy (Lissotis hartlaubii)
  • dropik bladoczuby (Lophotis gindiana)
  • dropik sahelski (Lophotis savilei)
  • hubarka długoczuba (Sypheotides indicus)

Występowanie i środowisko

Występują w Afryce, Europie, Azji, jeden gatunek w Australii. W Europie żyją 3 gatunki, wszystkie można spotkać w Polsce, jeden z nich jest lęgowy. Ich środowiskiem są stepy, półpustynie.

Tryb życia i zachowanie

Latają niechętnie, dobrze biegają. Potrafią biegać z prędkością 40 km/h. Są bardzo czujne i płochliwe.

Morfologia i anatomia

Dropie nie mają gruczołu kuprowego. Nie posiadają także tylnego palca. Dropie nie mają wola, mają silnie umięśniony żołądek i długie jelito ślepe, które wraz z połykanymi kamykami umożliwiają trawienie różnorodnego pokarmu.

Rozmnażanie

Gnieżdżą się na ziemi. Gniazdo to niewysłane roślinnością niewielkie zagłębienie w ziemi. Samica składa zwykle 1-2 jaja (niektóre gatunki do 6). Czas inkubacji wynosi 20-25 dni. Samce nie wysiadują jaj. Odbywają widowiskowe toki.

Pożywienie

Żywią się pokarmem mieszanym. Zjadają pędy, kwiaty, nasiona, jagody, chrząszcze, szarańczaki, małe gady, płazy, ssaki, jaja, pisklęta.

Ochrona i zagrożenia

Zagrożone są drop indyjski, hubarka bengalska, hubarka długoczuba, narażony jest drop zwyczajny.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

To jedne z najcięższych ptaków latających.

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

          Drop (zwyczajny): Trwa okres lęgowy dropia.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj

© medianauka.pl, 2014-01-06, RODZ-203
Data aktualizacji artykułu: 2021-10-05





 

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?




Polecamy w naszym sklepie

Paw Puzzle
kolorowe skarpetki góra lodowa
Montessori - Zwierzęta
Kubek zwierzęta Bałtyku
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.