Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Strepet
(Tetrax tetrax)

Strepet (Tetrax tetrax) to ptak z rodziny dropi, niegdyś obserwowany w naszym kraju. Ubarwienie płowe. U samca na szyi znajduje się szeroka ciemna obroża z białymi przepaskami na brzegach. Zimą samiec traci to jaskrawe upierzenie. Wierzch ciała popielaty z ciemnym kreskowaniem. Spód biały.

Strepet (Tetrax tetrax)
© waidmannsheil - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Strepet (Tetrax tetrax)
Nazwy obce
angielska: Little bustard
niemiecka: Zwergtrappe
czeska: Drop malý
francuska: Outarde canepetière
hiszpańska: Sisón común
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Strepet - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 43 cm do 48 cm
Rozpiętość skrzydeł: 90 cm.
Ciężar: od 600 g do 950 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Żurawiowe (Gruiformes)
Rodzina: Dropie (Otididae)
Głos
Odgłos godowy to "prrrt", słyszany z dużej odległości.

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje stepy i pola z niską roślinnością w Europie, Azji i Afryce. W Polsce sporadyczne obserwacje. Ostatnia obserwacja w 1950 roku.

Tryb życia i zachowanie

Poza lęgami tworzy dość liczne grupy. W locie szybko porusza skrzydłami, ale mało energicznie.

Pożywienie

Zjada zielone części roślin, owady i inne drobne zwierzęta.

Rozmnażanie

Samiec tokuje o świcie i o zmroku, prezentując swoje upierzenie szyi, podskakując i wydając słyszalne nawet z 500 metrów odgłosy. Gniazduje na ziemi. Raz w roku samica składa 3-4 jaja, które wysiaduje przez 20-21 dni. Prowadzi osiadły i wędrowny tryb życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce chroniony.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-04-25, GAT-768








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.