Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Drop (Otis tarda)

Drop (Otis tarda) to ptak z rodziny dropi. Samiec jest znacznie większy od samicy. W szacie godowej samiec ma wierzch ciała rdzawy, upstrzony ciemnymi plamami, ułożone faliście. Głowa i szyja popielate. Na karku opaska rudawa. Spód jasny. Po bokach dzioba sterczą do tyłu pęczki rzadkich piór. Samica jest podobna, nie ma jednak wąsów.

Drop (Otis tarda)
© scooperdigital - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Drop (Otis tarda)
Nazwy obce
angielska: Great Bustard
niemiecka: Großtrappe
czeska: Drop velký
francuska: Grande Outarde, Outarde barbue
hiszpańska: Avutarda, Avutarda Común
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Drop - mapa występowania na świecieDrop - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 78 cm do 102 cm
Ciężar: od 3.5 kg do 17 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Żurawiowe (Gruiformes)
Rodzina: Dropie (Otididae)
Głos
Głos szczekliwy, ale tylko w okresie godów.

Występowanie i środowisko

Europa, Azja. W Polsce jest bardzo nielicznym ptakiem lęgowym. Obecnie na wymarciu. W Polsce ostatnio notowano dropia w latach osiemdziesiątych. Liczniejszy jedynie w Hiszpanii. Zamieszkuje stepy, pola z uprawą rzepaku, lucerny. Wymaga pustej, płaskiej przestrzeni z widokiem na kilka kilometrów.

Tryb życia i zachowanie

Dropie ze środkowej Europy prowadzą osiadły tryb życia. Trzymają się w stadach. Populacje wschodnie wędrują na zimę. Poruszanie się jest powolne.

W locie przypomina gęś, ale z orlimi skrzydłami. Nóg nie widać. Brak fazy lotu ślizgowego.

Pożywienie

Zjada zielone części roślin. Latem zjada też owady i inne drobne zwierzęta, jak płazy.

Rozmnażanie

Gniazdo buduje na ziemi. Samica raz w roku od połowy kwietnia do maja składa 2 jaja, które sama wysiaduje przez 23-28 dni. Samiec nie interesuje się samicą ani młodymi. Cały czas tokuje i w ciągu sezonu łączy się z wieloma samicami. Pisklęta rodzą się niedołężne. Są karmione przez matkę. Potrafią latać po 6 tygodniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Dropie nie znoszą żadnych zmian na swoim terenie, co jest między innymi powodem ich wymierania.

Samiec dropia jest najcięższym europejskim ptakiem.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-06-23, ART-GAT626


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
drop
   tlo-ikonatlo-ikona       Trwa okres lęgowy dropia.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy