Drop (zwyczajny)

Drop (Otis tarda) to ptak z rodziny dropi. Samiec jest znacznie większy od samicy. W szacie godowej samiec ma wierzch ciała rdzawy, upstrzony ciemnymi plamami, ułożone faliście. Głowa i szyja popielate. Na karku opaska rudawa. Spód jasny. Po bokach dzioba sterczą do tyłu pęczki rzadkich piór. Samica jest podobna, nie ma jednak wąsów.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Europa, Azja. W Polsce jest bardzo nielicznym ptakiem lęgowym. Obecnie na wymarciu. W Polsce ostatnio notowano dropia w latach osiemdziesiątych. Liczniejszy jedynie w Hiszpanii. Zamieszkuje stepy, pola z uprawą rzepaku, lucerny. Wymaga pustej, płaskiej przestrzeni z widokiem na kilka kilometrów.

Tryb życia i zachowanie

Dropie ze środkowej Europy prowadzą osiadły tryb życia. Trzymają się w stadach. Populacje wschodnie wędrują na zimę. Poruszanie się jest powolne.

W locie przypomina gęś, ale z orlimi skrzydłami. Nóg nie widać. Brak fazy lotu ślizgowego. Głos szczekliwy, ale tylko w okresie godów.

Pożywienie

Ptak ten zjada zielone części roślin. Latem zjada też owady i inne drobne zwierzęta, jak płazy.

Rozmnażanie

Gniazdo buduje na ziemi. Samica raz w roku od połowy kwietnia do maja składa 2 jaja, które sama wysiaduje przez 23-28 dni. Samiec nie interesuje się samicą ani młodymi. Cały czas tokuje i w ciągu sezonu łączy się z wieloma samicami. Pisklęta rodzą się niedołężne. Są karmione przez matkę. Potrafią latać po 6 tygodniach.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Dropie nie znoszą żadnych zmian na swoim terenie, co jest między innymi powodem ich wymierania.

Samiec dropia jest najcięższym europejskim ptakiem.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Trwa okres lęgowy dropia.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaDrop białoskrzydły
Ardeotis denhami
ikonaDropik czarnobrzuchy
Lissotis melanogaster
ikonaDropik czarny
Afrotis afra
ikonaDropik jasnoskrzydły
Afrotis afraoides
ikonaDropik namibijski
Heterotetrax rueppelii
ikonaDrop australijski
Ardeotis australis
ikonaDrop olbrzymi
Ardeotis kori
ikonaDropik rdzawoczuby
Lophotis ruficrista
ikonaHubara arabska
Chlamydotis macqueenii
ikonaHubara saharyjska
Chlamydotis undulata
ikonaStrepet
Tetrax tetrax
Dropie
Dropie

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2013-06-23, GAT-626






Polecamy w naszym sklepie

Mapa świata Puzzle
Kolorowe skarpetki Kostka
Kubek zwierzęta Bałtyku
Paw Puzzle
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.