Dropik rdzawoczuby

Dropik rdzawoczuby (Lophotis ruficrista) to ptak z rodziny dropi. Upierzenie z wierzchu brązowe z ciemnymi i jasnymi plamami, spód czarny, w okolicy piersi białe pióra. Szyja z przodu ciemniej ubarwiona, czub szarawy, policzki jaśniejsze.


Dropik rdzawoczuby (Lophotis ruficrista)
© JLindsay - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek tego dropia występuje w południowej Afryce (Angola, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Mozambik, RPA).

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-05, GAT-6451






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.