PL

Hubarka arabska

Hubarka arabska, hubara arabska (Chlamydotis macqueenii) to gatunek ptaka z rodziny dropi, bardzo podobny do hubary, uznawany niegdyś za jej podgatunek.


Hubarka arabska (Chlamydotis macqueenii)
© Lefteris Papaulakis - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w środkowej i południowo-zachodniej Azji, Azji Mniejszej i na niewielkim obszarze w Afryce. Zasiedla tereny suche, półpustynie. Obecność tego ptaka zanotowano w XIX w. w Polsce.

Tryb życia i zachowanie

To ptak bardzo wrażliwy na niepokojenie.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 55-65 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 130-150 cm.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

VU

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-06, GAT-16199






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.