Hubara (Chlamydotis undulata)

Hubara, hubara saharyjska (Chlamydotis undulata) to gatunek ptaka z rodziny dropi, mający majestatyczna postawę ciała. Szyja długa. Nogi także. Upierzenie w kolorze piaskowym z delikatnym rysunkiem. Na głowie występuje niewielki czub. Od otworów usznych aż po nasadę szyi biegnie pas czarnych piór - cecha charakterystyczna dla tego gatunku. Od spodu pióra są białe. Wole nakrapiane, a na brzuchu i pokrywach podogonowych widoczne są czarne pręgi. Brak dymorfizmu płciowego.

Hubara (Chlamydotis undulata)
© Johannes D. Mayer - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Hubara (Chlamydotis undulata)
Nazwy obce
angielska: African Houbara, African Houbara Bustard
niemiecka: Kragentrappe
francuska: Outarde houbara, Outarde houbara d'Afrique
hiszpańska: Hubara, avutarda hubara
Pierwsze opisanie gatunku
(Jacquin, 1784)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Hubara - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 65 cm
Rozpiętość skrzydeł: 150 cm.
Ciężar: od 1.1 kg do 2.7 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Żurawiowe (Gruiformes)
Rodzina: Dropie (Otididae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje otwarte i suche tereny Afryki. Jest spotykana na stepach, półpustyniach i pustyniach. Sporadycznie zalatuje do naszego kraju (kilka obserwacji).

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny lub osiadły (w zależności od regionu). To ptak bardzo wrażliwy na stres. Lot majestatyczny. Hubara bardzo rzadko się odzywa.

Morfologia i anatomia

Osiąga od 1,1 do 2,7 kg masy ciała przy 65 cm długości ciała. Skrzydło o długości 31-43 cm, rozpiętość skrzydeł do 150 cm.

Pożywienie

Zjada pokarm roślinny, poluje też na bezkręgowce.

Rozmnażanie

Raz w roku samica składa 1-3 jaja.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2016-10-20, ART-GAT2522