PL

Drozdoń pstry

Drozdoń pstry (Zoothera dauma) to ptak z rodziny drozdowatych. Upierzenie żółtawe z pstrym, ciemnym plamkowaniem.


Drozdoń pstry(Zoothera dauma)
© prin79 - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Azji (Indie, Chiny, Tajlandia, Wietnam, Birma, Bangladesz). Sporadycznie zalatuje do Europy, także do Polski. Ptak ten żyje w środowisku leśnym.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Prowadzi skryty tryb życia. Jest płochliwy.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 27-31 cm.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-20, GAT-3155




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.