logo




Drozdowate

Drozdowate (Turdidae) to rodzina ptaków z rzędu wróblowatych, podrzędu śpiewających. Rodzina ta liczy dziś 165 gatunków.

Wygląd

To małe i średniej wielkości ptaki o dużym gatunkowym zróżnicowaniu. Upierzenie w kolorze szarym, brązowym, białym, z kolorowymi plamami (poza żółtymi), szczególnie obecnych u samców. U kilku gatunków występuje zjawisko utraty pigmentu, przez co ptaki tracą kolor lub stają się albinosami (kos). Cechami charakterystycznymi gatunków tej rodziny są: krótki, smukły dziób, 10 lotek pierwszorzędowych. Pierwsza jest znacznie krótsza od reszty, najczęściej 12 sterówek (czasem 10 lub 14), przednia krawędź skoku jest pokryta długą płytką bez łusek, silne stopy, plamy w upierzeniu młodych ptaków (wyjątek stanowią gwizdokosy).

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Drozaczek ciemnyDrozaczek ciemny PL Zalatujący

Geokichla sibirica

Drozdoń ciemny (Geokichla sibirica) to ptak z rodziny drozdowatych. Ma czarno-łupkowate upierzenie i charakterystyczną białą brew. Żyje głównie w lasach na Syberii. Do Polski zalatuje wyjątkowo.


Drozd obrożnyDrozd obrożny PL Lęgowy sporadycznie Bardzo nieliczny

Turdus torquatus

Drozd obrożny to rzadki u nas ptak, gniazdujący jedynie w górach. Ma charakterystyczną białą obrożę na piersi. Pióra na skrzydłach mają jasne brzegi. Czasem na spodzie ciała widać łuskowaty wzór. Dziób żółtawy.


Drozd oliwkowyDrozd oliwkowy PL Zalatujący

Turdus obscurus

Drozd oliwkowy (Turdus obscurus) to gatunek ptaka z rodziny drozdowatych. Upierzenie z wierzchu oliwkowo-brązowe. Wokół oczu jasny, wydłużony pierścień. Szyja i część głowy są płowe. Na piersi widoczne czarne kreskowanie. Spód białawy.


Drozd rdzawyDrozd rdzawy PL

Turdus naumanni

Drozd rdzawy (Turdus naumanni) to ptak z rodziny drozdowatych. Jest podobny do drozda rdzawoskrzydłego. Spód jest cały w rdzawe plamki. Gatunek występuje w Azji.. Zalatuje do Polski.


Drozdoń pstryDrozdoń pstry PL Zalatujący

Zoothera dauma

Drozdoń pstry (Zoothera dauma) to ptak z rodziny drozdowatych. Upierzenie żółtawe z pstrym, ciemnym plamkowaniem. Sporadycznie zalatuje do Europy, także do Polski.


DroździkDroździk PL Lęgowy sporadycznie Przelotny / przylatujący Bardzo nieliczny

Turdus iliacus

Droździk (Turdus iliacus) to rzadki u nas ptak, podobny do śpiewaka, ale nieco mniejszy od niego. Ma charakterystyczną białą brew nad okiem. Boki ciała są pomarańczowe. Rdzawe są też pokrywy podskrzydłowe. Wierzch jest brązowy z oliwkowym odcieniem.


KosKos PL Lęgowy Liczny

Turdus merula

Kos to ptak z rodziny drozdowatych, samiec czarny, samica brunatno-oliwkowa. Tworzy różniące się nieco od siebie populacje żyjące w miastach i w lasach. Wśród kosów miejskich zdarzają się osobniki albinotyczne. Osobniki obu płci są tej samej wielkości.


KwiczołKwiczoł PL Lęgowy Liczny

Turdus pilaris

Kwiczoł to niezbyt licznie występujący w Polsce ptak z rodziny drozdowatych. Głowa z wierzchu i kark oraz kuper są popielate, płaszcz brązowawy, gardło i pierś w kolorze gliny, z czarnymi plamkami, spód biały.


PaszkotPaszkot PL Lęgowy Średnio liczny

Turdus viscivorus

Paszkot to nasz największy gniazdujący drozd. Ma charakterystyczne plamkowanie na jasnym spodzie. Jest podobny do śpiewaka i droździka. Na bokach znajduje się żółtawy nalot. Pokrywy podskrzydłowe są białe.


ŚpiewakŚpiewak PL Lęgowy Liczny

Turdus philomelos

Śpiewak to ptak, który występuje u nas dość licznie, jest podobny do paszkota i droździka. Występuje w większych zadrzewieniach. W charakterystyczny sposób zjada ślimaki. Ptak ten rozbija muszle ślimaków o kamień.


Drozd wędrownyDrozd wędrowny

Turdus migratorius

Drozd wędrowny (Turdus migratorius) to gatunek ptaka z rodziny drozdowatych. Upierzenie z wierzchu szare, głowy i ogona bardzo ciemne, pierś i brzuch są czerwonawe. Na gardzieli widoczne czarne kreskowanie.


Drozdaczek ognistogłowyDrozdaczek ognistogłowy

Geokichla citrina

Drozdaczek ognistogłowy (Geokichla citrina) to gatunek ptaka z rodziny drozdowatych. Upierzenie głowy, szyi, piersi i spodu - pomarańczowe. Podogonie białawe. Wierzch i skrzydła szaro-niebieskawe.


Drozdaczek pasiastyDrozdaczek pasiasty

Geokichla cinerea

Drozdaczek pasiasty (Geokichla cinerea) to gatunek ptaka z rodziny drozdowatych. Upierzenie czarne z wierzchu, białe od spodu z czarnymi plamkami. Pierś czarno-biała z chaotycznie rozmieszczonymi plamami.


Drozdek brunatnyDrozdek brunatny

Catharus fuscescens

Drozdek brunatny (Catharus fuscescens) to gatunek ptaka z rodziny drozdowatych. Brak dymorfizmu płciowego. Upierzenie z wierzchu brązowe, białe od spodu. Gardło i pierś żółtawe z brązowym, delikatnym kreskowaniem.


Drozdek rudyDrozdek rudy

Hylocichla mustelina

Drozdek rudy (Hylocichla mustelina) to gatunek ptaka z rodziny drozdowatych. Upierzenie z wierzchu jasnobrązowe. Spód biały z ciemnymi, dużymi plamkami.


Drozdoń himalajskiDrozdoń himalajski

Zoothera marginata

Drozdoń himalajski (Zoothera marginata) to gatunek ptaka z rodziny drozdowatych. Ubarwienie brunatne, w ciemnych tonacjach, spód i część głowy z białym kreskowaniem.





Inne gatunki

  • droździak (Cataponera turdoides)
  • drozdek żółtodzioby (Catharus aurantiirostris)
  • drozdek wędrowny (Catharus bicknelli)
  • drozdek czarnogłowy (Catharus dryas)
  • drozdek rdzawogłowy (Catharus frantzii)
  • drozdek szarogrzbiety (Catharus fuscater)
  • drozdek cienkodzioby (Catharus gracilirostris)
  • drozdek samotny (Catharus guttatus)
  • drozdek andyjski (Catharus maculatus)
  • drozdek meksykański (Catharus mexicanus)
  • drozdek szarolicy (Catharus minimus)
  • drozdek rdzawy (Catharus occidentalis)
  • drozdek okularowy (Catharus ustulatus)
  • kruczodrozd (Chlamydochaera jefferyi)
  • klarnetowiec (Cichlopsis leucogenys)
  • liliogłów lazurowy (Cochoa azurea)
  • liliogłów szafirowy (Cochoa beccarii)
  • liliogłów purpurowy (Cochoa purpurea)
  • liliogłów zielony (Cochoa viridis)
  • białoliczka czarna (Entomodestes coracinus)
  • białoliczka rdzawa (Entomodestes leucotis)
  • drozdaczek czarnouchy (Geokichla camaronensis)
  • drozdaczek ciemnolicy (Geokichla crossleyi)
  • drozdaczek czarnoszyi (Geokichla dohertyi)
  • drozdaczek brunatny (Geokichla dumasi)
  • drozdaczek zmienny (Geokichla erythronota)
  • drozdaczek pomarańczowogardły (Geokichla gurneyi)
  • drozdaczek plamisty (Geokichla guttata)
  • drozdaczek kasztanowołbisty (Geokichla interpres)
  • drozdaczek brązowogrzbiety (Geokichla oberlaenderi)
  • drozdaczek białogardły (Geokichla peronii)
  • drozdaczek okularowy (Geokichla piaggiae)
  • drozdaczek szary (Geokichla princei)
  • drozdaczek białouchy (Geokichla schistacea)
  • drozdaczek plamoskrzydły (Geokichla spiloptera)
  • drozdaczek srokaty (Geokichla wardii)
  • celebesik (Geomalia heinrichi)
  • turnica (Grandala coelicolor)
  • rudodrozd (Ixoreus naevius)
  • klarnetnik okopcony (Myadestes coloratus)
  • klarnetnik kubański (Myadestes elisabeth)
  • klarnetnik rdzawogardły (Myadestes genibarbis)
  • klarnetnik blady (Myadestes lanaiensis)
  • klarnetnik czarnolicy (Myadestes melanops)
  • klarnetnik krótkodzioby (Myadestes myadestinus)
  • klarnetnik siwy (Myadestes obscurus)
  • klarnetnik brązowoskrzydły (Myadestes occidentalis)
  • klarnetnik wąsaty (Myadestes palmeri)
  • klarnetnik andyjski (Myadestes ralloides)
  • klarnetnik północny (Myadestes townsendi)
  • klarnetnik jednobarwny (Myadestes unicolor)
  • wahal białosterny (Neocossyphus poensis)
  • wahal cynamonowy (Neocossyphus rufus)
  • drozd chiński (Otocichla mupinensis)
  • drozd kroplisty (Psophocichla litsitsirupa)
  • drozdek aztecki (Ridgwayia pinicola)
  • błękitnik górski (Sialia currucoides)
  • błękitnik meksykański (Sialia mexicana)
  • błękitnik rudogardły (Sialia sialis)
  • wahal rudy (Stizorhina fraseri)
  • drozd abisyński (Turdus abyssinicus)
  • drozd białoszyi (Turdus albicollis)
  • drozd białowstęgi (Turdus albocinctus)
  • drozd kremowy (Turdus amaurochalinus)
  • drozd gujański (Turdus arthuri)
  • drozd białogardły (Turdus assimilis)
  • drozd czarnogardły (Turdus atrogularis)
  • drozd białobrody (Turdus aurantius)
  • drozd płowopierśny (Turdus bewsheri)
  • drozd jasnoskrzydły (Turdus boulboul)
  • drozd japoński (Turdus cardis)
  • drozd czarnogłowy (Turdus celaenops)
  • drozd bury (Turdus chiguanco)
  • drozd kurylski (Turdus chrysolaus)
  • drozd czarnopierśny (Turdus dissimilis)
  • drozd plamisty (Turdus eremita)
  • drozd rdzawoskrzydły (Turdus eunomus)
  • drozd falklandzki (Turdus falcklandii)
  • drozd szaroboczny (Turdus feae)
  • drozd żółtonogi (Turdus flavipes)
  • drozd kordylierski (Turdus fulviventris)
  • drozd rudy (Turdus fumigatus)
  • drozd duży (Turdus fuscater)
  • drozd brązowawy (Turdus grayi)
  • drozd jednobarwny (Turdus haplochrous)
  • drozd płowy (Turdus hauxwelli)
  • drozd białobrzuchy (Turdus helleri)
  • drozd szarogrzbiety (Turdus hortulorum)
  • drozd czarnodzioby (Turdus ignobilis)
  • drozd czarny (Turdus infuscatus)
  • drozd białooki (Turdus jamaicensis)
  • drozd jasnogrzbiety (Turdus kessleri)
  • drozd brunatny (Turdus lawrencii)
  • drozd płowo-szary (Turdus leucomelas)
  • drozd jasnooki (Turdus leucops)
  • drozd łuskowany (Turdus lherminieri)
  • drozd szaropierśny (Turdus libonyana)
  • drozd szarobrzuchy (Turdus ludoviciae)
  • drozd żółtooki (Turdus maculirostris)
  • drozd okopcony (Turdus mandarinus)
  • drozd Taczanowskiego (Turdus maranonicus)
  • drozd himalajski (Turdus maximus)
  • drozd jemeński (Turdus menachensis)
  • drozd myszaty (Turdus murinus)
  • drozd smolisty (Turdus nigrescens)
  • drozd stalowy (Turdus nigriceps)
  • drozd rdzawobrzuchy (Turdus niveiceps)
  • drozd gołooki (Turdus nudigenis)
  • drozd jasnobrzuchy (Turdus obsoletus)
  • drozd prążkobrzuchy (Turdus olivaceofuscus)
  • drozd ogorzały (Turdus olivaceus)
  • drozd kapturowy (Turdus olivater)
  • drozd blady (Turdus pallidus)
  • drozd żółtodzioby (Turdus pelios)
  • drozd górski (Turdus plebejus)
  • drozd karaibski (Turdus plumbeus)
  • drozd wyspowy (Turdus poliocephalus)
  • drozd reliktowy (Turdus ravidus)
  • drozd płowobrzuchy (Turdus reevei)
  • drozd jasnobrody (Turdus roehli)
  • drozd kasztanowaty (Turdus rubrocanus)
  • drozd rdzawogardły (Turdus ruficollis)
  • drozd rdzawoszyi (Turdus rufitorques)
  • drozd rudobrzuchy (Turdus rufiventris)
  • drozd rudogrzbiety (Turdus rufopalliatus)
  • drozd nadrzeczny (Turdus sanchezorum)
  • drozd andyjski (Turdus serranus)
  • drozd indyjski (Turdus simillimus)
  • drozd przylądkowy (Turdus smithi)
  • drozd brazylijski (Turdus subalaris)
  • drozd białowąsy (Turdus swalesi)
  • drozd okularowy (Turdus tephronotus)
  • drozd śniady (Turdus unicolor)
  • drozd falisty (Turdus xanthorhynchus)
  • drozdoń łuskowany (Zoothera andromedae)
  • drozdoń tajgowy (Zoothera aurea)
  • drozdoń długosterny (Zoothera dixoni)
  • drozdoń rdzawopierśny (Zoothera everetti)
  • drozdoń syczuański (Zoothera griseiceps)
  • drozdoń rdzaworzytny (Zoothera heinei)
  • drozdoń australijski (Zoothera lunulata)
  • drozdoń płowy (Zoothera machiki)
  • drozdoń wschodni (Zoothera major)
  • drozdoń palmowy (Zoothera margaretae)
  • drozdoń łuskobrzuchy (Zoothera mollissima)
  • drozdoń długodzioby (Zoothera monticola)
  • drozdoń tybetański (Zoothera salimalii)
  • drozdoń melanezyjski (Zoothera talaseae)
  • drozdoń boniński (Zoothera terrestris)

Występowanie i środowisko

Występują na całym świecie z wyjątkiem Antarktydy. Niegdyś nie były także obecne na Nowej Zelandii, ale 2 gatunki zostały tam introdukowane. Zajmują najróżniejsze środowiska z zadrzewieniami. Największe zróżnicowanie drozdowatych jest we wschodniej Azji, skąd ptaki te pochodzą.

Tryb życia i zachowanie

Są ptakami wędrownymi. Sposób żerowania jest wspólny dla większości gatunków, bo żerują na ziemi. Ptaki te bronią swoich terytoriów.

Rozmnażanie

Gniazdo buduje samica na drzewie, krzakach, szczelinach skalnych, norach, czasem na ziemi. Gniazdo ma kształt małej czarki. Samica składa od 2 do 6 (rzadko 7 lub więcej) jaj. Wysiadywanie trwa 12-15 dni. Młode pozostają w gnieździe przez 12-15 dni i są karmione przez oboje rodziców.

Pożywienie

Podstawą ich pokarmu są owady i ich larwy, ale także ślimaki, dżdżownice i jagody.

Ochrona i zagrożenia

Aż 7 gatunków jest krytycznie zagrożonych, kolejnych 7 gatunków ma status zagrożony, 23 kolejne są narażone na wyginięcie.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

Drozdowate mogą wydawać jednocześnie kilka dźwięków o różnej wysokości. To często najlepsi śpiewacy w świecie ptaków. Niektóre kosy, drozd brunatny, śpiewaki potrafią naśladować inne dźwięki (np. dzwoniącego telefonu) lub odgłosy innych ptaków.

Niektóre gatunki (kwiczoł) broni swojego terytorium, bombardując drapieżników swoimi odchodami.

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

     Drozd obrożny: Okres występowania w naszych górach drozda obrożnego.
Droździk: Okres występowania w Polsce droździka
          Kos: Kosy lęgowe leśne przylatują do Polski.
          Kos: Trwa pierwszy okres lęgowy kosów.
         Kos: Trwa drugi okres lęgowy kosów.
          Kos: Kosy lęgowe odlatują na zimowiska.
          Kwiczoł: Przylatują do nas kwiczoły. Jednocześnie odlatują ptaki u nas zimujące z północy.
          Kwiczoł: Odlatują od nas kwiczoły. Jednocześnie przylatują ptaki z północy na zimowisko.
          Kwiczoł: Trwa okres lęgowy kwiczoła.
Paszkot: Okres występowania w Polsce paszkota. W okresie od października do połowy lutego rzadszy.
    Śpiewak: Okres występowania w Polsce drozda śpiewaka.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.



© medianauka.pl, 2014-01-07, RODZ-130
Data aktualizacji artykułu: 2021-09-18





 

Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Ptaki online na żywo

Ptaki online na żywo

W Internecie jest wiele stron z możliwością podglądania ptaków na żywo online, za pośrednictwem kamer. Najczęściej podgląda się ptaki w ich gniazdach oraz przy karmnikach.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?




Polecamy w naszym sklepie

Mapa świata Puzzle
Montessori - Zwierzęta
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kolorowe skarpetki Miasto
Kubek zwierzęta Bałtyku
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.