Logo Media Nauka

Facebook

Drozdek brunatny (Catharus fuscescens)
© Steve Byland - stock.adobe.com

Drozdek brunatny

Drozdek brunatny (Catharus fuscescens) to gatunek ptaka z rodziny drozdowatych. Brak dymorfizmu płciowego. Upierzenie z wierzchu brązowe, białe od spodu. Gardło i pierś żółtawe z brązowym, delikatnym kreskowaniem.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w obu Amerykach od Kanady do Paragwaju.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 17-19,5 cm.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2020-01-15, GAT-10324




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBiałorzytka
Oenanthe oenanthe
ikonaBiałorzytka płowa
Oenanthe isabellina
ikonaBiałorzytka pstra
Oenanthe pleschanka
ikonaBiałorzytka pustynna
Oenanthe deserti
ikonaBiałorzytka rdzawa
Oenanthe hispanica
ikonaDrozd obrożny
Turdus torquatus
ikonaDrozd oliwkowy
Turdus obscurus
ikonaDrozd rdzawy
Turdus naumanni
ikonaDrozd wędrowny
Turdus migratorius
ikonaDrozdoń ciemny
Geokichla sibirica
ikonaDrozdoń pstry
Zoothera dauma
ikonaDroździk
Turdus iliacus
ikonaKląskawka
Saxicola torquata
ikonaKopciuszek
Phoenicurus ochruros
ikonaKos
Turdus merula
ikonaKusochwostka górska
Brachypteryx montana
Drozdowate
Drozdowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.