Kwiczoł

Kwiczoł (Turdus pilaris)

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Podgląd
Zobacz wszystkie zdjęcia.
Liczba dodatkowych zdjęć: 7.

Kwiczoł (Turdus pilaris) to średniej wielkości ptak z rodziny drozdowatych. Głowa z wierzchu i kark oraz kuper są popielate, płaszcz brązowawy, gardło i pierś w kolorze gliny, z czarnymi plamkami, spód biały, skrzydła oraz ogon ciemnobrunatne. Obie płci tej samej wielkości, podobne jest też ubarwienie. Dziób jest żółty wiosną, na jesień brązowieje. Nogi są ciemnobrązowe.

Występowanie i środowisko PL

Europa i Azja. Ptak ten nie jest bardzo liczny w Polsce. Liczny w przelotach. Żyje na skrajach wilgotnych lasów, zasiedla zadrzewienia blisko rzek. Kwiczoły coraz odważniej wkraczają do miast.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem wędrownym, Przylatuje w marcu i kwietniu, odlatuje od października do listopada. Zimują w Polsce ptaki z północy. Jest dobrym lotnikiem. Lot jest przeplatany szybowaniem z szeroko rozpostartymi skrzydłami.

Odzywa się w locie "szek-szek", zaniepokojony wydaje odgłos "trr-terr". Śpiew jest szczebiotliwy i ćwierkający, dość cichy.

Morfologia i anatomia

Jaja zielonkawoniebieskie nakrapiane gęsto rdzawymi plamami.

Pożywienie

Ptak ten zjada owady i inne bezkręgowce, które zbiera na ziemi. Jesienią zjada jagody, szczególnie jałowca.

Rozmnażanie

Gniazdowanie odbywa się w koloniach. Gniazda kwiczoł zakłada 4-7 m nad ziemią na drzewach liściastych, nierzadko w koloniach. Gniazdo zbudowane jest z liści i trawy, wyściółka gliniasta z źdźbłami traw. Samica 1-2 razy w roku znosi 5-6 jaj, które wysiaduje przez 13-14 dni. Składanie jaj odbywa się w końcu kwietnia i na początku maja. Nielotne młode opuszczają gniazdo po 2 tygodniach. Pisklęta są rzekomymi gniazdownikami.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W kwiczoł Polsce podlega ochronie gatunkowej.

Ciekawostki

Kwiczoł zjada tyle jagód jałowca, że przesiąka ich zapachem.

Broniąc gniazda kwiczoł opryskuje napastnika kałem. Jest to na tyle skuteczna metoda, że ptaki drapieżne nierzadko tracą zdolność lotu i są skazane na śmierć. Zdarza się, że kwiczoły opryskują kałem sylwetki ptaków drapieżnych naklejone na szyby lub ekrany dźwiękochłonne.

Kwiczoły tworzą największe stada, jakie tworzą drozdy. To także jedyny drozd, który gniazduje w koloniach.


Filmy


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Przylatują do nas kwiczoły. Jednocześnie odlatują ptaki u nas zimujące z północy.
          Odlatują od nas kwiczoły. Jednocześnie przylatują ptaki z północy na zimowisko.
          Trwa okres lęgowy kwiczoła.

Pokrewne gatunki ptaków


Jaki ptak znosi najwięcej jaj?
Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?
Ile jest ptaków na świecie?
Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?
Czy ptaki się kąpią?
Zimą często dokarmiamy nasze ptaki. Czy jednak równie dobrze pamiętamy o nich latem? Wówczas również można im pomóc przetrwać trudne okresy suszy i wysokich temperatur.
Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

Powiązane quizy

Ptaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
20.78 / 69.27%
2024-01-18



© medianauka.pl, 2013-06-12, GAT-593




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.